Elektromos fűtés klímával – Tényleg megéri?

Az elektromos fűtés magas költségeiről évekkel ezelőtt szárnyra kelt rémhírek hatása még ma is érezhető. Többek között emiatt is vannak oly sokan, akik még mindig pl. a kevésbé hatékony, egyre inkább elavultnak, illetve kifejezetten környezetszennyezőnek számító gázkonvektoros fűtési megoldással, esetleg vegyestüzelésű központi fűtéssel vagy kályhával igyekeznek a téli hónapokban meleget varázsolni otthonukba, több-kevesebb sikerrel.

Az elektromos fűtés drágább, vagy mégsem?

Tény, hogy az elektromos áramot sokan drágábbnak gondolják mint a gázt, de ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy az elektromos fűtés is az!

A mai modern, energiatakarékos, inverteres klímák ugyanis rendkívül hatékonyan, viszonylag csendesen képesek kiegészítő megoldásként, vagy akár önmagukban is ellátni egy teljes ház vagy lakás költséghatékony nyári hűtését, illetve téli fűtését. Napelemekre kötve pedig akár teljesen ingyen is üzemeltethetőek. De ne szaladjunk ennyire előre!

Fűtés klímával – pro és kontra

A klímaberendezésekkel való fűtés vitathatatlan előnyei, hogy:

  • gyorsan felfűtik az adott helyiséget
  • egy kisebb lakásba, akár egyetlen készülék is elég lehet
  • biztonságosabb és hatékonyabb, mint a gázzal való fűtés
  • a klímás megoldással a lakás fűtése teljes mértékben függetleníthető a gázszolgáltatótól, így az áremelkedéstől is.

További előnyük, hogy a fajlagos áramfelvételükhöz képest több száz százalékos hatékonyságra képesek, tehát kifejezetten olcsó fűtési alternatívát jelentenek. A SCOOP és a SEER értékek, határozzák meg, hogy a készülék milyen energiahatékonysági besorolást kap (pl. A++). Minél magasabbak a számok, annál jobb!

Egy 4,1 vagy afeletti SCOOP érték azt jelenti, hogy a klímaberendezés 1kW felvett energiából több mint 4 kW fűtési energiát képes leadni. A SEER érték a hűtési hatékonyságot mutatja, ami sokkal magasabb, akár a duplája is lehet a fűtési értéknek.

A kedvezményes H tarifával, az egyedi, csak a klímákra kapcsolt mérőórákkal a költségek még tovább csökkenthetőek. Napelemekkel összekapcsolva pedig akár az őszi-téli fűtés és a nyári hűtés költségei is teljes mértékben költségmentessé tehetőek.

A klímás elektromos fűtés tulajdonságai továbbá hogy:

  • ha a kinti hőmérséklet 0 fok vagy az alá esik, a készülék olykor-olykor leáll 5-10 percre, hogy fagytalanítsa a külső egységet, és ez bizony azonnal kihat lakásban tartózkodók hőérzetére
  • a fagytalanítás során leváló jég, olvadt víz formájában azonnal intenzíven csöpögni kezd, ami adott esetben zavaró lehet, ha pl. szinte vég nélkül egyenesen az utcára folyik
  • a levegő érezhető áramlása egyeseknek zavaró lehet
  • a társasházakban problémába ütközhet a telepítés, mert a tűzrendészeti szabályozás szerint tilos a klímaberendezéseket a légaknákba szerelni
  • sok helyen a társasházak külső és belső homlokzatán való elhelyezés sem megengedett

A költségkiváltásra szolgáló napelemek pedig a társasházak esetében komolyabb költséget jelenthetnek és nem minden esetben kivitelezhetőek!

Ha váltani szeretne, ezeket a tényeket Önnek is mérlegelni kell, hogy a legjobb döntést hozhassa. Ha valamilyen oknál fogva nem a klíma az Önnek megfelelő elektromos fűtési megoldás, ne csüggedjen, mert van más is lehetősége is a gáz kiváltására: pl. az elektromos fűtőpanel, ami napelemek segítségével szintén gazdaságosan üzemeltethető. De erről majd legközelebb…

Comments are closed.