Az európai napenergia hasznosítás rekordot termel

A napelemek júniusban és júliusban az EU villamosenergia-termelésének csaknem egytizedét termelték

A Human Energy Analysis Institute elemzése szerint, az Európában telepített napelemek az EU villamosenergia-termelésének közel 10%-át termelték az idei napsütéses nyári hónapokban. Tehát, jelentős a növekedés a három évvel ezelőtti alig több mint 6%-hoz képest.>>>

Napelemek Európában: van még hova fejlődni

A napenergia ára az elmúlt évtizedben csökkent, ugyanakkor a vállalatok és a kormányok érdeklődése nőtt a nettó nulla kibocsátás elérése iránt. Ennek köszönhetően már láthatóak az európai napenergia-forradalom első jelei.

A 27 tagú blokk nyolc országa, köztük Németország és Spanyolország új napenergia-rekordokat döntött júniusban és júliusban.

A napelemek azonban még mindig kevesebb energiát termeltek, mint az európai szénerőművek, amelyek ezen a nyáron az EU villamosenergia-termelésének 14%-át tették ki. 

Európa tehát rekorder nyarat tudhat maga mögött a napenergia hasznosítása terén, de messze nem használta ki a benne rejlő páratlan lehetőségeket. 

Hosszú utat kell még megtenni ahhoz, hogy a napelemek segítségével több energiát nyerjünk, mint a fosszilis tüzelőanyagok által.

Magyarország az élvonalban

A Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA) tájékoztatása szerint, 2020-ban megduplázódott az előző évhez képest, a globális energiarendszerekhez hozzáadott, és a fosszilis tüzelőanyagoknál olcsóbb, megújuló energia mennyisége. A jelentés szerint különösen a szárazföldi szél- és napenergia-létesítmények ártottak az új fosszilis tüzelőanyag-alternatíváknak. 

Az EU-n belül Hollandia, Németország és Spanyolország termelte áramának legnagyobb részét – közel ötödét – napenergiával idén nyáron. 

Magyarország és Észtország 2018-ban még a sor végén kullogott, ma pedig már Észtország mellett hazánk is jelentős növekedést könyvelhetett el ezen a téren. Az észtek ugyanis a villamosenergia-termelésünk 12%-át, mi pedig kereken a 10%-át napenergiából fedeztük.

Magyarországon idén nyáron először, a napenergia a szénerőműveket is megelőzte, köszönhetően a széleskörű támogatási rendszernek és az anyagilag egyre elérhetőbbé váló technológiának. 

Éljen Ön is a lehetőséggel és valósítsa meg most 100%-os állami támogatásból energiakorszerűsítési terveit. 

Kérjen konzultációt a napelemes beruházások és energetikai korszerűsítések specialistájától még ma!>>>

Comments are closed.