Fűtés napelemmel. Napelemes fűtési rendszerek

Fűtés napelemmel. Napelemes fűtési rendszerek

Amikor felmerül a fűtéskérdés, a legtöbben automatikusan arra gondolnak, hogy csak két opció van: fával vagy gázzal fűteni az otthonunkat. Azonban van egy környezet- és pénztárcabarát megoldás, amiről sokan nem tudnak: a napelemes fűtés, vagy a napenergia hasznosítása révén megvalósuló fűtésrendszer. A napelemes fűtési rendszer is ugyanazt a kellemes hőérzetet biztosítja, mint a hagyományos fűtési technológiák, mindezt a tűzifa és a gáz költségei nélkül, környezetbarát módon.

Fűtés napelemmel

Egy napelemes rendszer telepítése több szempontból is hasznosítható befektetés. A napelemes fűtési rendszer kiépítésénél több opció is rendelkezésre áll, amelyek közül egyik sem szennyezi a környezetet, viszonylag gyorsan kiépíthető rendszerek, és a karbantartásuk is minimális erőfeszítést igényel.

Nem lesz szükséged kéményre, gázkazánra, gázrendszer kiépítésére, nincsenek többé magas gázszámlák. Erre már most érdemes gondolni, nem csak az ősz beköszöntével. Amint visszahozza a napelemes fűtési rendszer az árát, már gyakorlatilag ingyen fogja termelni a hőenergiát számodra.

A napelemes fűtési rendszer kiépítése a személyes igényeidre szabottan történik, valamint a helyszíni adottságok is szerepet játszanak.

Napelemes fűtési rendszer típusok

A napenergia végtelen mennyiségben áll szolgálatunkra, tehát a megújuló energiaforrások egyike. Amikor napelemes rendszer telepítése mellett döntesz, már a legelejétől érdemes úgy megtervezned a rendszert a jövőre nézve, hogy később a fűtésedet is a napenergia segítségével fogod biztosítani.

Persze ez egy picit nagyobb anyagi befektetést igényel, mivel magasabb teljesítményű és hatásfokú napelemes rendszerre lesz szükséged, mert a fűtéshez kellő energiamennyiséget is elő kell majd állítani valahogy.

Most pedig nézzük meg, hogy milyen lehetőségek közül válogathatsz, ha napelemes fűtés mellett döntesz.

Hőszivattyú

A hőszivattyú működésének legnagyobb előnye, hogy közvetlenül a környezetéből (a földből, levegőből, esetleg a vízből) vonja ki a szükséges hőmennyiséget, amivel a lakóház fűtéséről gondoskodik. Teljes mértékben elektromos árammal működik, fosszilis energiahordozókra semmi szükség.

Olyan házakba érdemes beszerelni leginkább, amelyek újonnan épültek, megfelelően hőszigeteltek, és viszonylag alacsony a belmagasságuk (3 méter alatti). Néhány év alatt visszahozza a bekerülési költségét még abban az esetben is, ha padlófűtéssel együtt kombináljuk.

Napelemes radiátor

Ebben az esetben az elektromos radiátorokat napelemről működtetjük, tehát a napenergia által termelt hőt használjuk fel a lakás felfűtésére. Energiatakarékosan működnek, mert képesek a hő elraktározására.

Egy másik nagy előnye az elektromos radiátoroknak, hogy külön tudjuk szabályozni mindegyiket, ezért ha a megadott hőmérsékletet elérik, akkor már nem fűtik tovább a szobát, ezzel energiát spórolnak. Nem lesz tehát felesleges fogyasztás, és azokba a lakóhelyiségekbe lehet irányítani a legnagyobb hőt, ahol a legtöbbet tartózkodik a család.

Napelemes fűtés

Infrafűtés és infrapanel

A napelem által termelt elektromos áramot az emberi testre jótékony hatással lévő infravörös sugarakká alakítja át. Megfelelő hőérzetet biztosítanak minden szobában, valamint diszkrét megjelenésükkel akár a falra vagy a mennyezetre is szerelhetők.

Nem szükséges csöveket, kéményt vagy kazánt használni, tehát könnyű a rendszert beüzemelni, de még a port sem keringeti, így nem lesz okunk a tüsszögésre sem.

Viszont nem túl olcsó mulatság, mivel szükségünk lesz termosztátra vagy időkapcsolóra hozzá, hogy szabályozni tudjuk a hőfokot és a fűtési időt. Továbbá, ha a lakás nagyobb területű vagy belmagasságú, akkor több infrapanel kell majd, így növekszik a napelemes fűtési rendszer ára. Költözés esetén viszont magaddal tudod vinni az infrapanelt.

Napelemes padlófűtés

Ha nem szeretnéd egyszerre kiépíteni a napelemes rendszert és a napelemes padlófűtést, nem gond – utólag is telepíthető, csak a padlóburkolatot kell felszedni hozzá. Emellett nincsenek további költségek, pl. kazán vagy csőrendszer.

Egyáltalán nem balesetveszélyes a napelemes padlófűtés, és egyenletes hőeloszlást biztosít az egész lakásban. Viszonylag alacsony üzemi hőmérsékleten működnek a panelek (40-42 fok körül), de kellemes hőérzetet biztosítanak így is.

Napelemes fűtés inverteres klímával

Az inverteres klímával működtetett elektromos fűtés leginkább a 100 m² alatti lakások számára jó megoldás, viszont ha néhány egységet ráadásként beüzemelünk, akkor nagyobb családi házakat is megfelelően fel tud fűteni.

Mindezen napelemes fűtési rendszerek azonban nem lesznek elég hatékonyak, ha a lakóház nem rendelkezik korszerű nyílászárókkal és megfelelő hőszigeteléssel. Ezek csökkentik az otthonunk hőveszteségét.

További kérdések esetén bátran vedd fel velünk a kapcsolatot!

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *