A hálózattól függetleníthető inverterrel ellátott napelemes rendszer előnyei

Stabil áramellátás hálózati áramszünet esetén? Ma már ez is lehetséges a hálózattól független, inverterrel ellátott napelemes rendszereknek köszönhetően. Mit jelent ez pontosan? Tudja meg itt.>>>

A hálózattól függetleníthető inverterrel ellátott napelemes rendszer előnyei

Mire van szükség, hogy akkor is termeljen a napelemes rendszer, ha nincs áram?

Ha áramszünet van, a hagyományos inverterek esetén nem termel áramot a hálózatunk. A korszerű hibrid inverterek azonban, backup üzemmódban, áramszünet esetén is, a hálózatról leválva, akkumulátor segítségével biztonságosan tudnak áramot szolgáltatni a házban erre a célra kialakított konnektorokba. 

A legújabb PV Point invertereknek pedig már akkumulátorra sincs szükségük ehhez, elég, ha odakint süt a nap. 

Hogyan működnek?

A fejlett hibrid rendszerek a normál hálózati ellátás esetén termelnek, ha pedig épp áramszünet van, átkapcsolnak a PV Point üzemmódra és ha kint süt a nap, akkor – kialakítástól függően – egy konnektort vagy akár az egész épületet ellátják árammal. Ráadásul folyamatosan nyomon követhető, hogy mennyi energiát fogyaszt épp a ház.

A Fronius Gen24-es inverter, a fényerő függvényében, 3-4-5 kW-ig áramot biztosít akkor is, ha áramszünet van és épp süt a nap. A rendszer akár 6-8-10 kW-ra is kiépíthető. A rendszer 10 kW kapacitás esetén még a hőszivattyút is elbírja.

A kiépítés terén több lehetőség áll rendelkezésre. Kialakítható egy- vagy háromfázisú hibrid inverterrel és akkumulátoros inverterrel is.

Az egyfázisú inverterekhez csatlakoztatott akkumulátorok lehetővé teszik a többletként termelődő energia maradéktalan felhasználását.

A hibrid inverterek pedig a full backup funkciónak köszönhetően, akkumulátorról és napelemről látják el a házat árammal. A hibrid inverterek előnyei, hogy akkumulátor nélkül is biztosítják a stabil áramellátást.

A Fronius Symo 3-4-5 kW-os, 3 fázisú backuppal rendelkezi, míg a kisebb változat 3-4-5 kW-on és 1 fázison biztosítja a backup üzemmódot.

A rendszer tehát kialakítható egyszerűen, úgy, hogy egy konnektor kerül az inverter alá, ami áramszünet esetén egy hosszabbítóval használható. Ha csak egy konnektorban biztosított az áram, akkor a tulajdonos dönti el, hogy épp melyik fogyasztót teszi rá (pl. hűtőszekrény, klíma, számítógép, stb.)

Lehetőség van továbbá fi relés, két konnektoros vagy akár a főelosztóba épített kialakításra is, hogy az összes kívánt fogyasztót rá lehessen kötni.

A rendszer teljesen biztonságos a beépített mágneskapcsolónak, motoros irányváltónak köszönhetően.

Amikor ugyanis visszajön a hálózat, egy ideig még nem arról biztosítja az áramot. Amikor a hálózat biztonságos és stabil, akkor történik meg az átállás.

A beépített tűzeseti leválasztó is a biztonságot szolgálja. Ha lekapcsolják, a rendszer semmilyen üzemmódban nem indul el.

Az MVM-nél és az EON-nál külön plusz villanyszerelés után engedélyezik, hogy az egész ház ráköthető legyen.

Mit jelent a PV Point funkció? 

A PV Point szünetmentes táp áramszünet esetén biztosítja az áramellátást a megfelelő konnektorokban. A PV Point kimenetben alapvetően nincs áram, de amint áramszünet van, a rendszer azonnal megfordul és elkezd áramot szolgáltatni. 

Magasabb fogyasztás, mint a termelés?

A puffer kondenzátor rendszer esetén ez is lehetséges. Előnye, hogy áramszünet esetén a nagyobb fogyasztók hálózatba kapcsolásával a megemelkedett energiamennyiség is gond nélkül biztosítható.

A Fronius Gen 24 inverterek normal és plus változatban érhetőek el. A normal rendszerek a későbbiekben akkumulátorral bővíthetőek és egy szoftverfrissítéssel plusra fejleszthetőek.

Most éri meg igazán napelemes rendszerre váltani

A Lakossági napelem és fűtéskorszerűsítési pályázatnak köszönhetően ugyanis a 400 ezer Ft/fő havi bruttó kereset alatti háztartások ingyenes napelem, inverter, nyílászáró vagy elektromos fűtés támogatást igényelhetnek.

Többre is kíváncsi? Kérjen konzultációt a napelemes beruházások és energetikai korszerűsítések specialistájától még ma>>>

Comments are closed.