Hamarosan indul a nagy céges napelem támogatás

Mit kell tudni róla?

A hátrányos helyzetű régiókban tevékenykedő mikro-, kis- és középvállalkozások hamarosan 70%-os visszatérítendő, illetve bizonyos esetekben vissza nem térítendővé váló állami támogatással korszerűsíthetik vállalkozásuk energiaellátását a GINOP Plusz-1.2.3-21 kódszámú céges napelem támogatás keretösszegéből. Tudjon meg mindent a várhatóan 2022. január 17. 8:00 óra és 2022. január 24. 12:00 óra között benyújtható pályázatról itt.>>>

céges napelem támogatás

Kik nyújthatnak be kérelmet a céges napelem pályázat keretében?

A legújabb (GINOP Plusz-1.2.3-21 kódszámú) céges napelem pályázat keretében a leghátrányosabb helyzetű régiókban található mikro-, kis- és középvállalkozások nyújthatnak be kérelmet.

A beruházások tehát a dél-dunántúli, észak-magyarországi, észak-alföldi, illetve dél-alföldi régiókban és az ezeken a régiókon kívül eső szabad vállalkozási zónának minősülő településeken valósulhatnak meg az elnyerhető pályázati összegekből.

Azok a mikro-, kis- és középvállalkozások pályázhatnak, amelyek:

  • rendelkeznek legalább egy lezárt, teljes üzleti évvel és minimum 3 fő létszámmal,
  • a projekt összköltsége nem haladja meg a támogatási kérelem benyújtását megelőző jóváhagyott, lezárt teljes üzleti év, beszámoló szerinti árbevételének kétszeresét.
  • nem rendelkeznek a korábbi GINOP Plusz-1.1.2-21 vagy GINOP Plusz-1.2.1-21 vagy GINOP Plusz-1.3.1-21 kódszámú felhívásra benyújtott támogatási kérelemmel, kivéve, ha azt elutasították vagy támogatói döntést megelőzően visszavonták.
  • a fejlesztési igény nem a TEÁOR’08 01.11-09.90; 10.11-11.07, 12.00, 19.10-20, 24.10 és 30.11-12 kód szerinti tevékenységekkel kapcsolatos beruházásokra irányul, továbbá nem szálláshely és fürdőfejlesztés.

A pályázat célja 

A pályázat célja, hogy lehetőséget teremtsen a modern technológiák beszerzésére és a korszerű infrastrukturális feltételek megteremtésére, valamint a digitalizált üzleti és termelési folyamatok kialakítására a hátrányos helyzetű régiókban és szabad vállalkozási zónákban tevékenykedő kis-, mikro- és középvállalkozások számára a megújuló energiaforrások (pl. napelemek és napelem rendszerek) technológiájának alkalmazásával.

A pályázati felhívás jelenleg társadalmi egyeztetés alatt áll, és a tényleges elindulásig a részletei még változhatnak!

Mekkora a keretösszegből valósulhatnak meg a beruházások?

A céges napelem támogatás összesen 100 milliárd forintból valósulhatnak meg, ami kb. 800 és 2500 db siikeres kérelem elbírálást jelentheti.

A támogatás összege vállalkozásonként minimum 10 millió forint és maximum 150 millió 500 ezer forint.

A beruházás támogatásához elnyerhető pályázati összeg: a beruházás költségeinek 70%-a.

A támogatás formája: visszatérítendő, ami az adott feltételek mentén részben vagy egészben vissza nem térítendővé válhat. 

A projekt elszámolható összköltségének maximális mértékét a támogatást igénylő vállalkozás előző lezárt teljes, de 2019-nél nem korábbi üzleti évének átlagos statisztikai állományi létszáma határozza meg az alábbi kategóriákban:

3-9 főig: 99 millió Ft

10-49 főig: 135 millió Ft

50-99 főig: 155 millió Ft

149 főig: 175 millió Ft

150-199 főig: 195 millió Ft

249 főig: 215 millió Ft

Milyen tevékenységek támogathatók?

Kötelezően megvalósítandó a technológiai fejlesztést eredményező új eszközök beszerzése. Emellé választható a megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazása, amelyek legfeljebb a projekt elszámolható összköltségének 50%-át érhetik el

A kötelezően megvalósítható tevékenység mellé egy választható tevékenység megvalósítása szükséges.

Egyéb előírások

A sikeres céges napelem pályázat keretében megvalósuló beruházás fenntartási időszaka 3 év.

Az eredetileg visszatérítendő támogatás a megfelelő teljesítés és a meghatározott eredményességi célok elérése esetén vissza nem térítendő támogatássá alakul.

A megvalósult projektek esetében, a fizikai befejezést követő első lezárt üzleti év során egy alkalommal sor kerül az eredményesség mérésére.

A megvalósításra rendelkezésre álló időtartam: 24 hónap.

Előleg igényelhető a támogatás 100%-áig, maximum 150 millió 500 ezer forintig.

A megvalósulási helyszínnek legalább 60 nappal a támogatási kérelem beadását megelőzően bejegyzésre kell kerülnie. A céges napelem pályázatban legfeljebb két megvalósulási helyszín jelölhető meg.Amennyiben pályázni szeretne, sikeres pályázati anyagra, megfelelő napelem tervekre és szakszerű kivitelezésre is szüksége lesz. Ha biztosra akar menni, kérjen konzultációt a napelemes beruházások és energetikai korszerűsítések specialistájától még ma!>>>

Comments are closed.