Helyszíni felmérés végzése napelem telepítése előtt

Helyszíni felmérés végzése napelem telepítése előtt

Gyakori hiba a napelemes cégeknél, hogy helyszíni felmérés nélkül adnak árajánlatot egy-egy beérkező projektre. Általában egy adatbekérő lap kitöltésével elintézik az információgyűjtést, azonban ez csak tájékoztatásra alkalmas. Mielőtt komolyan belefognánk egy napelemes rendszer telepítésébe, mindenképpen végeztessünk helyszíni felmérést szakemberekkel. Cikkünkben kitérünk rá, hogy miért fontos a helyszíni szemle végzése.

Helyszíni felmérés: tájolás és tetőméret

A helyszíni felmérés egyik első eleme a tető tájolásának a meghatározása, ami egyben azt is megmutatja, hogy mekkora méretű rendszerre van szükség az ingatlan energetikai igényeinek a kielégítésére. A napelem dőlésszög mellett a tájolás az, ami döntően befolyásolja egy napelemes rendszer teljesítményét. Ezért a helyszíni felmérés során a déli tájolásra kell törekedni.

Egy másik lényeges momentum a tető méretének pontosítása, amivel a szakember megbizonyosodik róla, hogy adott mennyiségű napelem panel elhelyezhető az ingatlan tetőfelületén. Akár 20cm is nagyban befolyásolhatja a telepíthető panelmennyiséget, ami akár több kW teljesítménybeli csökkenést eredményezhet.

Emellett az árnyékolás is hatást gyakorol arra, hogy a tető felületének hány százaléka lesz használható napelem telepítésre. Ezért a helyszíni felmérés következő része az árnyékoló tényezők felkutatására irányul: magas lombozatú fa, kémény, szomszéd épületek, villanyoszlop – bármi, ami árnyékolhat.

Helyszíni szemle napelem

Helyszíni felmérés: villanyóra és inverter helye

A helyszíni szemlét végző szakember ellenőrzi a villanyóra teljesítményét (amperszám, 1-3 fázis), ami szabályozza a megvalósítható napelemes rendszer méretét. Ha nem találja elegendőnek, a helyszíni felmérés eredményeként javasolhatja annak bővítését. Arra is fény derül, hogy szükség van-e a villanyóra cseréjére (kétirányú ad-vesz típusra).

Szintén lényeges szempont a napelem inverter helyének a meghatározása. Mivel egy központi alkatrészről van szó, ami meglehetősen drága, ezért olyan helyre kell felhelyezni, ahol a lehető leghosszabb élettartama lehet. Például: ne zavarjanak az ajtók, ablakok, ne legyen túl szeles helyen, vagy éppen a padláson, ahol nyaranta a legmelegebb van.

Miért fontos a helyszíni felmérés?

Ahogy az a korábbiakból kiderült, a helyszíni felmérés elvégzése biztosítja, hogy az ügyfél igényeinek megfelelő napelemes rendszer tudjon kiépíteni a kivitelező. Eredményeként egy részletes, mindenre kiterjedő árajánlat készíthető.

A tervezéshez és a kivitelezéshez szükséges információkat pontosítják a szakemberek:

  • A napelemes rendszer elhelyezése (tetőfelület, tetőfedés típusa, dőlésszög, tájolás);
  • A műszaki adatok véglegesítése;
  • A kábelezés nyomvonalának meghatározása;
  • A szükséges tetőfelület lemérése;
  • Kábelhossz meghatározása;
  • Szükséges-e a hálózat- és fázisbővítés a házba bekötött fázis teherbírása alapján;
  • Tűzvédelmi főkapcsoló szükségességének felmérése (plusz költség);
  • Az inverter helyének pontosítása (víztől védett hely, ahol nincs túlmelegedés).

Összefoglaló

A helyszíni felmérés a napelemes rendszerek telepítése előtt elengedhetetlen feltétel, aminek részét képezi a tető tájolásának, dőlésszögének, méretének a felmérése, valamint az árnyékoló tényezők felkutatása, a villanyóra megvizsgálása, és az inverter helyének a kijelölése.

Miután véget ért a helyszíni szemle, a kivitelező megtervezi a projektet és részletes árajánlatot küld a telepíthető rendszer méretétől függően, pontos termékmegnevezésekkel és az elvégzendő feladatokkal együtt.

Amennyiben Önnek is szüksége van helyszíni felmérésre napelem telepítés előtt, lépjen velünk kapcsolatba bátran! 🙂

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *