Lakossági napelem pályázat kontra Otthonfelújítási támogatás

Melyik éri meg Önnek jobban?

A 2021 őszén közzétett ingyenes Lakossági napelem pályázat 100%-ban vissza nem térítendő állami támogatást kínál a sikeres pályázóknak. A 2021. január 1-től elérhető Otthonfelújítási Pályázat keretében pedig 50%-os, maximum 3 millió forintos hozzájárulást nyerhetnek el a családok. Az 50% bizonyos esetekben mégis többet ér, mint a 100%. Hogyan lehetséges? Hát így.>>>

Lakossági napelem pályázat kontra Otthonfelújítási támogatás

Napelem pályázat 5 kW-ig

A Lakossági napelem pályázati kiírása több ponton is változott az elmúlt hónapok során és végül 2021. december 6-án nyílt meg először a lehetőség a pályázatok benyújtására.

Az átlag alatti jövedelmű és saját tulajdonú ingatlannal rendelkező magánszemélyek számára kínált lehetőség csak sikeres pályázati anyaggal, élő kivitelezői szerződéssel és a megfelelő jövedelem igazolásával vehető igénybe.

Az elbírálás egy pontrendszer szerint történik. A pontozásnál szerepet játszik a szülővel egy háztartásban élő gyermekek száma és az ingatlan regionális elhelyezkedése is.

Sokan azonban úgy is kiszorulnak a pályázatból, ha közben minden feltételnek megfelelnek.

A pályázaton ugyanis maximum 5 kW-os napelemes rendszer telepítésére lehet támogatást nyerni. A probléma az 5 kW-ban maximalizált teljesítménnyel van.

Amikor a 100% kevesebb, mint az 50% 

Az 5 kW-os méret sok család esetében nem elég ahhoz, hogy nagymértékben vagy teljes mértékben kiváltsa a család elektromos energiafogyasztását.

Ha a megrendelő nagyobb kapacitású napelemes rendszert kér, sok esetben drágább beruházásra számíthat a felár kifizetésével, mintha az ingatlan korszerűsítési tervek megvalósítására fordítható Otthonfelújítási támogatást venné igénybe.

Az 50%-os, maximum 3 millió forintos vissza nem térítendő támogatásra 2022. december 31-ig nyújthatóak be a pályázati anyagok. 

Érdemes megfontolni ezt a lehetőséget, ha az 5 kW-nál nagyobb teljesítményű napelemes rendszerre van szüksége: 

  • az elavult fűtési rendszerek korszerűsítésére
  • a korszerűtlen fűtési rendszerek okozta légszennyezés mérséklésére
  • és az energiahatékonyság növekedésére irányuló beruházásoknál

A támogatás a már megvalósult és a Magyar Államkincstár felé számlákkal igazolt beruházásokra igényelhető. Az elnyert összeg 50-50%-ban anyagköltségre és munkadíjra számolható el. Napelemes rendszerrel korszerűsítené otthonát? Kérjen konzultációt a napelemes beruházások és energetikai korszerűsítések specialistájától még ma!>>>

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *