Megéri eladni a napelemes rendszer által termelt többlet energiát a szolgáltatónak?

A napelemes rendszer telepítés nagyszerű pénzügyi befektetés, pedig nem lehet jövedelmezően eladni a saját rendszer által termelt és fel nem használt villamos energiát a közműhálózati szolgáltatónak. Ennek ellenére a napenergia hasznosítás pozitív hatással van az Ön pénzügyeire. Egy jól működő és megfelelő kapacitású napelemes rendszer ugyanis segít a közüzemi számlaköltségek minimalizálásában, sőt akár a teljes lenullázásában is.>>>

Megéri eladni a napelemes rendszer által termelt többlet energiát a szolgáltatónak?

Miért nem jó üzlet a túlméretezett napelemes rendszer? 

Egyes napelemeket fejlesztő cégek pénzt kereshetnek azzal, hogy bérelt ingatlanokra telepítenek napelemes rendszert és visszatermelik az áramot az ingatlan tulajdonosának. De ez egy átlagos napenergia befektető esetében nem opció.

Egy család nem a többlettermeléssel megkeresett pénz miatt, sokkal inkább a közüzemi számlákon megtakarított költségek miatt járhat jól azzal, hogy megújuló energiaforrással korszerűsíti otthonát.

Tehát, ha Ön azért telepíttetne egy túlméretezett napelemes rendszert, hogy majd a megtermelt és fel nem használt többletáramot eladva tegyen szert plusz bevételre, akkor csalódnia kell. Ez a rendszer ugyanis nem erre lett kifejlesztve

Ebben a szektorban is vannak irányelvek, illetve iránymutatások, amelyek információt adnak arról, hogy a közmű hogyan kompenzálja Önt a napelemes rendszer által a hálózatba pluszban betáplált energiáért.

Hogyan zajlik ez a gyakorlatban?

Amikor süt a nap, a napelemes rendszer kilowattórában mért energiát táplál a hálózatba. A napsütéses napokon az Ön rendszere jó eséllyel több áramot termel, mint amennyi aznap éppen felhasználásra kerül az otthonában.

Ha Önnek hálózatra kötött napelemes rendszere van, akkor a megtermelt villamosenergia mennyisége a hálózatba kerül és a közösség elektromos szükségleteinek kielégítését szolgálja.

Ön azonban nem veszíti el ezt a mennyiséget. A közüzemi társaság ugyanis nyomon követi, hogy a rendszer mennyi áramot táplált be a hálózatba. A szolgáltató által felszerelt mérőóra pontosan méri a betáplált és a felhasznált energiát.

Ön hogy jöhet ki ebből a legjobban?

Azok a napok, amikor az Ön rendszere többletet termel hasznos lehet olyan időkben, amikor nem tud elegendő áramot termelni, annak ellenére, hogy épp áramot használ (pl. éjszaka vagy borús napokon, amikor a felhők eltakarják a napfényt). Ön ugyanis ilyen esetekben is használhatja az áramot a hálózatból. 

Az éves szaldós elszámolás lehetővé teszi, hogy ha Ön kevesebb áramot fogyasztott, mint amit az adott évben megtermelt, akkor a szolgáltató a kettő közötti különbözetet jóváírja és névleges nagykereskedelmi áron megvásárolja. 

Így azonban Ön nem fog elég pénzt keresni, mégis nagy lépést tesz azért, hogy megtakarítson egy jelentős összeget és mint tudjuk, minden megtakarított forint, valójában megkeresett forint.Napelemes beruházáson gondolkodik? A tervei megvalósításához kérjen konzultációt a napelemes beruházások és energetikai korszerűsítések specialistájától még ma!>>>

Comments are closed.