Az ideális napelem dőlésszög fontossága

Az ideális napelem dőlésszög fontossága

A napelemek teljesítményét legnagyobb mértékben két tényező határozza meg: a napelem dőlésszöge és a tájolás. Bár nem mindig lehet tökéletesen beállítani mindkét tényezőt, de törekedni kell a leginkább ideális dőlésszög és tájolás elérésére. Mivel Magyarországon évente átlagosan 2000 körüli a napsütéses órák száma (a déli területeken több, mint északon), ezért megéri a napelemek telepítése. Azonban ha maximalizálni szeretnénk a teljesítményt, akkor minden áron szükségünk lesz az ideális napelem dőlésszög elérésére.

Ideális napelem dőlésszög Magyarországon

A napelem működése nagyban függ attól, hogy sikerül-e megtalálni az ideális tájolást és az optimális dőlésszöget. Magyarországon az ideális napelem dőlésszög 30 és 40 fok közé esik minden napelem típus esetén.

Ha ebben a tartományban tudjuk feltelepíteni a napelemes rendszert, akkor nem kell félnünk a veszteségektől, megfelelően fogjuk tudni hasznosítani a napenergiát. Ennek oka, hogy a napelem panelek felületét merőlegesen, azaz 90 fokos beesési szögben éri majd a napfény.

Napelem dőlésszög és az árnyék kapcsolata

A napelemek teljesítménye rendkívüli mértékben függ az árnyékoltságtól. A tetőszerkezet egyes részei akár teljes egészében árnyékba borulhatnak egy adott napszakban, ami nagyban visszaveti a napelem rendszer teljesítményét, mert a leggyengébb panel teljesítményéhez igazodik az egész rendszer hatékonysága.

Akára részlegesen árnyékolt panelek is 30-40%-kal csökkent termelést mutatnak. Az olyan árnyékoló tényezőket, mint egy kémény, egy villanyoszlop vagy egy magas fa, már a napelemes rendszer megtervezése és telepítése során figyelembe kell venni.

Ezért fontos tehát az ideális elhelyezkedés, tájolás és napelem dőlésszög kiválasztása. Arra kell törekedni, hogy minél nagyobb felületen, minél hosszabb ideig érje a napfény a paneleket.

Napelem dőlésszög

Magyarországon a legoptimálisabb a napelemek déli tájolása, mivel a délnyugati és délkeleti tájolás is 5%-os teljesítménybeli veszteséggel jár, míg nyugati tájolás esetén ez az arány 10-15% is lehet. A legnagyobb problémát mégis az jelenti, ha a tető északi tájolású.

Ha túl sok az árnyékoló tényező és a tető tájolása északi, akkor ajánlatos inkább egy alternatív megoldáshoz nyúlni a tetőszerkezetre szerelt napelemes rendszer helyett. Például a garázs vagy egy melléképület, esetleg a földre szerelt tartószerkezet biztosíthatja a megfelelő napelem dőlésszög meglétét.

Napelem dőlésszög lapos tetőn

Felmerülhet a kérdés, hogy vajon lehetséges-e lapos tetőre telepíteni a napelemet, mivel ott nincs érdemben dőlésszög. Sík felületről beszélünk, aminek az az előnye, hogy viszonylag nagy szabad teret kapunk a megfelelő napelem dőlésszög kialakítására speciális tartószerkezetek segítségével.

Fontos szempont még az is, hogy a napelem súlya nem okoz-e túl nagy terhelést a tetőszerkezetnek. Ha ezzel nincs gond, akkor jöhet a tartószerkezet, amivel könnyedén beállítható a napelem dőlésszöge.

Viszont gondolnunk kell arra, hogy a szél kárt okozhat a panelekben, ezért a tartószerkezetnek biztosítania kell azt is, hogy a hevesebb széllökések ne kaphassanak bele alulról a napelemekbe, mivel ez mikrorepedéseket és cellakárosodást okozhat, ami csökkenti a teljesítményt.

Napkövető napelem rendszerek

Ha még jobban maximalizálni akarjuk a napelem rendszer teljesítményét, akkor alkalmazhatunk napkövető fotovoltaikus rendszert. Léteznek egy és két tengely mentén forduló napelem rendszereket.

Az egytengelyes napkövető megoldás 20-25% teljesítménynövekedést ígér, míg a kéttengelyes 35-40%-os javulást. A probléma viszont az, hogy magas beruházási költséget igényelnek, így sokkal hosszabb időbe telik a napelem rendszer megtérülése.

Összefoglaló

Az ideális napelem dőlésszög Magyarországon 30-40 fok közé esik, míg a legoptimálisabb a déli tájolás, mivel így éri a leghosszabb ideig napfény a paneleket.

Lapos tetőre szintén lehetséges napelemes rendszert telepíteni, viszont itt egy speciális tartószerkezet végzi el a dőlésszög beállítását.

Amennyiben kérdése van, vagy szeretne napelemes rendszerekkel kapcsolatban érdeklődni, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *