Napelem lapos tetőre: Tényleg lehetséges?

Napelem lapos tetőre: Tényleg lehetséges?

A háztetőre telepített napelem rendszerekről a legelső kép, ami eszünkbe jut, az a szokványos ferde tetőkre helyezett napelem panelek, amelyek a megfelelő dőlésszögben vannak felrakva. Azonban a napelemek telepítése lapos tetőre is lehetséges. Ez azért problémás, mert korábban említettük, hogy 25-45 fok közötti dőlésszög az ideális a napelemek működése szempontjából. Viszont a mai technológiai megoldásoknak köszönhetően már lehetséges a napelem rögzítés lapos tetőre is. Ha Önt is érdekli a probléma megoldása, tartson velünk!

Mitől függ a lapos tetőre szerelt napelem hatékonysága?

A lapos tetőre rögzített napelem hatékonyságát számos tényező befolyásolhatja, amik figyelembe vételével Ön is el tudja dönteni, hogy megéri-e a napelemes rendszer telepítése.

Minden napelem legnagyobb ellensége a paneleket érő árnyék, amire nemcsak a lapos tetőre rögzített rendszerek esetén kell figyelni, hanem minden egyéb háztípusnál is. Árnyékolhatnak a fák, kémények, magas épületek, lényegében bármi, ami a tetőnk fölött van.

Árnyékoló tényezők lehetnek lapos tetők esetén a következők:

  • A főpárkány feletti függőleges attika fal;
  • Szellőzők és kémények a háztetőn;
  • Egyéb kiálló épületrészek.

Nagy különbség a ferde tetővel rendelkező házakhoz képest, hogy a napelem lapos tetőre való rögzítése során nem kell figyelembe venni a tető dőlésszögét. Ehelyett a napelem tartószerkezete fogja elvégezni ezt a funkciót.

A tető rétegrendjének figyelembe vételével tudjuk meghatározni azt a tartószerkezetet, ami kifejezetten előnyös lesz számunkra a dőlésszög és tájolás beállítása érdekében.

Figyelni kell még a napelemek elhelyezésére is. Általában több sorba rendezik a napelemeket lapos tetőkön, de fontos a közöttük lévő távolság beállítása, hogy ne árnyékolják egymást véletlenül.

A lapos tetőre rögzített napelemek tartószerkezetét is rögzíteni kell, de ezt szélterelőkkel kombinált súlyozással meg lehet oldani, nem szükséges a födém fúrása vagy a nyomvonalak vésése. A tető szigetelése így sértetlen marad.

Biztonságos a napelem lapos tetőre?

Statikai vizsgálat elvégzése ajánlott a nagyobb napelemes rendszerek esetén, hiszen fő a biztonság! Erre mi gondosan odafigyelünk minden ügyfélnél.

Egy napelemes rendszer telepítése nem olcsó mulatság, ezért biztosítanunk kell, hogy a napelemek élettartama valóban elérje a 35-40 évet minimum. Ezért van szükség az épület állapotának felmérésére.

Napelem lapos tetőre

Gondolni kell a villámcsapásokra is, mivel ferde tetőn a napelem panelek szorosan illeszkednek a tetőszerkezethez, azonban lapos tető esetén a napelemek kiemelkednek a tetőhöz képest. Ajánlott tehát a villámvédelmi felülvizsgálat elvégzése, ha lapos tetőre szerelt napelemekben gondolkodik valamelyik ügyfél.

További nehézséget jelenthet az, ha a napelem rendszer lapos tetőre egy kifejezetten magas, 10 métert is meghaladó házra kerül megtervezésre. Ekkor daruval kell a paneleket feljuttatni a tetőre.

Lapos tetőnél a napelem inverter elhelyezkedése is gondot okozhat, mert annak szemmagasságban kell lennie, hogy könnyen leolvasható és hozzáférhető legyen. Egy lapos tetőn a szél könnyen a napelemek alá kaphat (egy napelem súlya 17-20 kg), ezért a szélterheléselemzése szintén fontos szerephez jut.

Ha betartjuk a megfelelő előírásokat, megbízható kivitelezővel dolgozunk és minőségi anyagokat használunk fel, akkor a napelemes rendszer 100%-ban biztonságos lesz.

Napelem lapos tetőre vagy ferde tetőre?

Felmerülhet a kérdés, hogy melyik opció az előnyösebb: lapos vagy ferde tetőre szerelt napelem panelek? Nos, nézzük a választ.

A potenciális költségeket illetően a ferde tetőre rögzített napelemes rendszer az olcsóbb választás, hiszen lapos tető esetén külön kell számolnunk a tartószerkezet telepítésének és súlyozásának költségével.

Viszont van egy nagy előnye a lapos tetőre szerelt tartószerkezetnek: be tudjuk állítani rajta a legoptimálisabb dőlésszöget és tájolást, ami a ferde tető esetén nem mindig lehetséges, hiszen nem bonthatjuk meg a tetőt.

Vagyis egy idő után a kezdeti többletköltség gond nélkül megtérülhet. Azonban az fontos, hogy ne próbálkozzunk házilag összerakott tartószerkezetekkel, mert az balesetveszélyes és a napelemek működése sem lesz hatékony így.

Bízza lapos tetőre szerelt napelemes rendszerének kivitelezését egy profi csapatra! Érdeklődjön árainkról a kapcsolatfelvételi űrlapunk kitöltésével!

Napelem rendszer társasházra

Magyarországon gyakran találkozhatunk olyan társasházakkal (vagy akár kórházakkal, gyárépületekkel, csarnokokkal, önkormányzati épületekkel), amelyek nagy területű lapos tetővel rendelkeznek. Kérdezhetnénk, hogy vajon lehetséges-e napelem rendszert telepíteni egy társasházra?

A helyzetet leginkább a társasház működése nehezíti. A napelemes rendszer telepítése csak egy darab mérőórára engedélyeztethető, vagyis nem lehet elosztani minden lakó között.

A lakógyűlésen kell meghozni a döntést, amely szerint legalább alakók 51%-ának a szavazata szükséges a társasházakra szerelt napelemek kivitelezéséhez.

Földre szerelt napelemes rendszer

Egy másik alternatíva, ha nem szeretnénk lapos tetőre napelemet telepíteni, ha földre szerelt fotovoltaikus rendszerben gondolkodunk. Ilyenkor nem kell azon aggódnunk, hogy nem megfelelő a tetőszerkezet állapota, vagy túl sok munkával jár a rendszer kivitelezése.

Földre szerelt napelem rendszer

A talajon elhelyezett napelem paneleket szintén tartószerkezet rögzíti, biztosítja a megfelelő dőlésszöget és tájolást, viszont kiemelten problémás az árnyékolás elkerülése. Gondoljunk csak a növényzetre, fákra, környező épületekre.

Viszont ha van elegendő szabad területünk, akkor érdemes lehet elgondolkodni a talajra szerelt napelemes rendszer ötletében is a lapos tetőre rögzített napelemek helyett. Előnyei a következők:

  • A tartószerkezet élettartamát kevésbé károsítja az időjárás;
  • Könnyen bővíthető a rendszer újabb panelekkel;
  • Jobban hozzáférhető és karbantartható;
  • A tető mérete nem korlátozza a napelem rendszer méretét.

Összefoglaló

A napelem lapos tetőre is rögzíthető megfelelő tartószerkezet segítségével. Ekkor nem a tető dőlésszögéhez igazítják a napelemeket, hanem a tartószerkezeten keresztül könnyen beállíthatjuk a megfelelő tájolást és dőlésszöget.

Könnyen felszerelhető tehát akár egy kórház, társasház vagy gyárépület is napelemes rendszerrel. Mindez gondos kivitelezést, statikai, villámvédelmi és szélterhelési vizsgálatot követel meg.

Forduljon hozzánk, amennyiben Önt is érdekli egy lapos tetőre szerelt napelemes rendszer!

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *