A napelem megtérülés kiszámítása

A napelem megtérülés kiszámítása

A napelem telepítés megkezdése előtt érdemes arról tájékozódnunk, hogy megközelítőleg mennyi idő a napelem megtérülése. Azt fontos a legelején leszögezni, hogy ez egy hosszú távú befektetés. Korábban a szaldó elszámolásnak köszönhetően sokkal könnyebb volt tervezni, mára azonban megváltozott a helyzet a napelemes rendszer megtérülését illetően.

Mitől függ a napelem megtérülése?

Az alábbi tényezőket kell számításba venni, ha kíváncsiak vagyunk a napelemes rendszer megtérülésének hozzávetőleges idejére:

  • A napelem rendszer telepítési költségei;
  • A rendszer mérete és a megtermelt villamos áram mennyisége;
  • A megtakarított energiaköltségek nagysága;
  • 2022 októberétől már a hálózatba való visszatáplálást felfüggesztette a kormány az újonnan telepített napelemes rendszerek számára, így ezzel nem tehetünk szert extra megtakarításra a fölösleges árammennyiséget illetően.

A napelemes rendszer költségei

Megközelítőleg, ha figyelembe vesszük egy napelemes rendszer telepítésének költségét, akkor olyan tényezőkre kell odafigyelnünk, mint az anyagár, az engedélyeztetés, a kivitelezés. Beépített kilowattonként ez nagyjából bruttó 400-600 ezer forintot jelenthet. De ez természetesen rengeteg tényezőtől függ, beleértve a rendszer méretét is.

További befolyásoló tényezők a napelem típusa, az inverter minősége, az épület fekvése, a tető mérete, a dőlésszög, a napsütéses órák száma – ezek mind kihatnak arra, hogy mekkora rendszer kiépítésére van szükség a háztartás energiaigényeinek kielégítésére.

Napelem megtérülés

Például: vegyük alapul egy 3-5 fős család havi 15 ezer forintos villanyszámláját, ami 4,5 kWh áramigényt jelent éves szinten. Ebben az esetben legalább egy 4 kW maximális teljesítményű napelemes rendszerre lesz szükség, ami 13-14 napelem panel telepítését jelenti. Ennek az ára 1,8-2 millió forint megközelítőleg.

A megtermelt energia mennyisége

Tegyük fel, hogy minden ideális: ingatlanunk déli tájolású, a tető dőlésszöge 35 fokos, akkor a korábban említett 4 kW-os maximális teljesítményű rendszer évente kb. 4800 kWh villamos áramot termel.

A saját rendszerünk ennyi áramot állít elő számunkra, amiért nem kell fizetnünk a szolgáltatónak. De vannak olyan tényezők, mint az árnyékolás, napsütéses órák száma, szennyeződések, amikre szintén oda kell figyelni.

A megtakarított villamos energia ára

Tekintsük meg az áramszolgáltató hivatalos oldalán, hogy mennyibe kerül 1 kWh áram ára, ami kb. 37 Ft. környékére tehető jelenleg. Ha ezt megszorozzuk a napelemes rendszer 4800 kWh teljesítményével, akkor megkapjuk, hogy éves szinten 180.000 Ft. körüli értékben termelünk elektromos áramot a háztartásunk számára.

Ez azt jelenti tehát, hogy egy 1,8 millió forintos beruházás nagyjából 10 év alatt térül meg ideális esetben. A napelem megtérülés kiszámításához a napelem rendszer költségét osszuk el a megtermelt energia és az elektromos áram árának szorzatával.

Megtérülés [év] = Beruházási költség [Ft] / (Megtakarított energia [kWh/év] x Energia ár [Ft/kWh])

A beüzemelést követő 10. esztendőben tehát a napelem rendszer már jövedelmet termel, nyereséges lesz, és megtérül a befektetésünk. További információkért használja napelem kalkulátor szolgáltatásunkat!

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *