Mennyi a napelem súlya, és mikor jelenthet gondot?

Mennyi a napelem súlya, és mikor jelenthet gondot?

Gyakran találkozzunk azzal a kérdéssel, hogy mégis mennyi a napelem súlya? Vajon elbírja majd az adott ingatlan tetőszerkezete? Amikor valakiben megszületik a napelem rendszer telepítésének gondolata, ezek az első kérdések, amik felmerülnek. Nem minden tető állja ki az idő próbáját, meglátszódhatnak a szerkezeten az évek nyomai, valamint kivitelezési hibák is ronthatják az összképet. Bejegyzésünkben igyekszünk választ adni a fentebbi kérdésekre!

Mennyi a napelem súlya?

Az első és legfontosabb adat a napelem súlya. Természetesen sok eltérő napelem panel létezik, tehát pontos számokat nehéz mondani, de átlagosan egy napelem súlya 17-20 kg közé esik.

Egy napelem panel súlya tehát körülbelül 20 kilogramm, azonban egy napelemes rendszer nem csak egy panelből áll. A teljes rendszer tömege attól függ majd, hogy Önnek hány napelem panelre van szüksége az energiaellátás biztosításához.

Ha segítséget szeretne kérni a számításban és felmérésben, vegye fel velünk a kapcsolatot, vagy tekintse meg HERO Black napelem csomagjainkat!

Legkisebb csomagunk például 3 darab napelem panelt tartalmaz, ami 0,99 kWp teljesítményre képes. Legnagyobb napelem csomagunk pedig 24 darab panellel rendelkezik, és 7,92 kWp teljesítménnyel bír.

Természetesen egyedi igényeknek megfelelő napelemes rendszereket is tervezünk, amikre 25 év termék- és 30 év teljesítménygarancia vonatkozik. Egy HERO Black napelem súlya 19 kg.

Általában egy háztartás ellátására 12-14 db napelem panel könnyen elegendő, ami összességében 228 kg – 266 kg tömeget jelent a tetőszerkezetre nehezedve.

Napelem súlya

Ha pedig a napelem mérete a kérdés, akkor egy tetőre telepített rendszer nagyjából 25-30 m2 területet foglal el, vagyis ennyi szabad helyre van szükség a megfelelő tájolás és dőlésszög mellett. Napelemek telepítése során ezek a legfontosabb tényezők.

Ha belegondolunk, egy ingatlan tetőszerkezete úgy van megtervezve, hogy évtizedeken át ellenálljon az időjárás viszontagságainak, beleértve a hóesést, jégverést és az erős szelet is. Tehát egy napelemes rendszer telepítése és súlya nem okoz gondot normál esetben.

Mikor jelent dilemmát a napelem súlya?

A napelemek élettartama manapság 35-40 év, ennek megfelelően kell elvégezni a rendszer kiépítését is. Hosszú távú működésben gondolkodunk, mivel ez egy hosszú távú befektetés (ami egészen rövid időn belül megtérül).

Ez azonban azt is jelenti, hogy az ingatlan tetőszerkezetének állapota kifogástalan kell, hogy legyen. Miután már megtörtént a napelemek rögzítése, nehéz és költséges lenne egy tetőjavítás.

Ezért kezdünk mi is minden ügyfél esetében helyszíni felméréssel, hogy biztosan eredményes legyen az együttműködés és a napelemek valóban évtizedekig tudják szolgálni Önt és családját tiszta energiával.

Ha nagyon rossz a helyzet, szükség lesz a tetőszerkezet javítására, vagy éppen teljes cseréjére. Azonban itt is lesznek alternatívák, mint például a napelemes térkő vagy a földre szerelt napelem rendszerek. Innovatív technológiáink közé tartoznak az extra könnyű napelemek, amelyeknek a súlya csak 2-3 kg-ot nyom.

Tehát akkor sem kell félnie, ha esetleg régebbi tetőszerkezettel rendelkezik az Ön háza. Mindig találunk megoldást a probléma orvosolására, a napelem súlya nem jelenthet gondot!

Ugyanez vonatkozik a lapos tetőre szerelt napelem rendszerekre is, amit speciális tartószerkezet segítségével rögzítünk. Viszont itt a tartószerkezet miatt máshogy oszlik meg a terhelés is, így ezzel számolni kell.

Továbbá a palatető jelenthet még gondot, mivel az könnyebben törik, ezért nem javasoljuk napelemek telepítését ilyen felületekre.

Napelem telepítése tetőre

Ahogy említettük, szükség lesz egy statikai vizsgálatra, valamint a fedés állapotát is fel kell mérni. Olyan állapotban kell lennie a tetőszerkezetnek, hogy akár 25-30 év múlva is gondtalanul elbírja a napelem súlyát.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy minél több cellás egy napelem panel, annál nagyobb a súlya. Ehhez hozzájön még a kapcsok, csavarok, rögzítők, alumínium vagy acél tartószerkezetek és a kábelek plusz súlya.

Leginkább az alábbi anyagokból készült tetőkre ajánlott a napelemek telepítése:

  • Égetett cserép;
  • Betoncserép;
  • Zsindely;
  • Fémlemez (trapéz, hullám);
  • Lapos tető.
Napelem súlya cseréptetőn

Utóbbi esetében gondolnunk kell még a tartószerkezet súlyára is. Ha Ön túl kockázatosnak tartja, vagy a szakembereink nem javasolják a tetőszerkezetre való telepítést, választhat alternatív módszerek közül:

  • Talajra telepített napelemes rendszerek;
  • Napelem térkő;
  • Tetőbe épített / integrált napelemes rendszerek;
  • Napelemes cserép használata;
  • Extra könnyű napelem panelek telepítése.

Tetőcsere csak abban az esetben jöhet szóba, ha nagyon rossz a tetőszerkezet állapota, vagy pedig pala- és hullámpala fedésű tetőkről beszélünk. Ezek könnyen megrepednek, eltörnek, ezzel beázást okoznak és veszélyt jelentenek.

Összefoglaló

A napelem súlya átlagosan 17-20 kg között mozog panelenként, a HERO Black napelem súlya például 19 kg. Azonban egy teljes napelemes rendszer általában 10-15 darab panelt számlál, így nagyjából 250-300 kg terhelésre kell számítani.

Minden esetben szükség van a tetőszerkezet statikai vizsgálatára, hiszen egy fotovoltaikus rendszer telepítése évtizedekre szól. A legnagyobb problémát a palatetők jelentik, amelyek könnyen törnek és elrepednek.

Általánosságban elmondható azonban, hogy minden problémára van megoldás: napelemeket lehet telepíteni lapos tetőre vagy a földre, de alkalmazhatunk napelem térkő vagy napelem cserép anyagokat is. Illetve a BEKO Energo Kft. extra könnyű napelemeivel (2-3 kg) is segíti a háztartásokat.

Ha személyre szabott ajánlatot és konzultációt szeretne, forduljon hozzánk ezen a linken keresztül!

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *