Hogyan kell helyesen tisztítani a napelemeket?

Hogyan kell helyesen tisztítani a napelemeket?

A legfontosabb kérdés, ami mindenkit érdekel, hogy érdemes-e a napelemek tisztításával foglalkozni, vagy bízzuk az egészet az esőre? Ezt azért is fontos tisztázni, mert ha nem megfelelően tisztítjuk a napelem paneleket, akkor súlyos károkat okozhatunk bennük. Cikkünkben áttekintjük a napelem tisztítás kérdéskörét részletesebben is.

Érdemes foglalkozni a napelemek tisztításával?

Ha egy területen többnyire rendszeresen esik az eső, ahogy Magyarországon is, nem érdemes a napelem tisztítással foglalkozni. Bár a por lerakódik a napelemekre, azonban az eső hatására el is tűnik onnan. A poros napelem okoz némi termelési kiesést, azonban költségek tekintetében ez nem lesz több annál, mint ami egy szakember munkájáért fizetnénk, aki elvégezné a napelem tisztítást szakszerűen.

Hazánk éghajlati viszonyait figyelembe véve ritkán fordul elő olyan, hogy hónapokig ne hullna semmilyen csapadék az égből. Természetesen ha egy makacsabb jellegű szennyeződés kerül a panelek külsejére, mint például a madárürülék vagy valamilyen növényi anyag, akkor ezt már nehezen tudja lemosni az eső. Ilyenkor érdemes egy szakképzett, napelemtisztítással foglalkozó cég szolgáltatásait igénybe venni.

Azonban ha nem lakossági napelemes rendszerekről beszélünk, hanem ipari méretű napelem telepekről, akkor bizony a szennyeződés miatti termeléskiesés nagyon is sokat számít. A nagyobb napelemparkok esetében megéri befektetni a napelem tisztítóeszközök beszerzésébe, valamint a rendszeres napelem tisztítás szolgáltatásba.

A besugárzás és a hőmérséklet mellett a különböző szennyeződések tartoznak a legfontosabb hatásfokcsökkentő tényezők közé.

Hogyan NE tisztítsuk a napelemeket?

Az első szabály az, hogy nappal, meleg időben ne fogjunk bele a napelemek tisztításába. Ennek oka, hogy a panelek fel vannak forrósodva, és ha a hidegebb hőmérsékletű víz a felületükre kerül, akkor megrepedhetnek.

Továbbá, nem szabad ráállni a napelem panelekre, amikor tisztítjuk őket. Magasnyomású tisztítóberendezéseket és maró hatású vegyszereket is tilos használni.

A keményvizes tisztítás és a szárazon pucolás is kerülendő. Nem kerülhetnek a vízből ásványi anyagok a napelemre, mert azok ha megtapadnak, az apró szemcsék szintén termeléscsökkenést okoznak majd.

A szakszerűtlen napelem tisztítás csak azt eredményezi, hogy a panelek megrepednek, karcolódnak vagy egy újabb szennyeződési réteg kerül rájuk.

Napelem tisztítása

Mikor érdemes tisztítani a napelemeket?

Amikor olyan szennyeződés kerül a panelekre, amit nem mos le az eső: madárürülék vagy makacsabb por, kosz. Ezek miatt jelentős visszaesés mutatkozhat az áramtermelésben, ezért érdemes napelem tisztításba fogni.

Emellett akkor éri meg a napelem tisztítás, ha nagyméretű rendszerrel rendelkezünk, és a szennyeződés komoly kiesést eredményez, amit csak szakszerű tisztítással tudunk megoldani.

Ha hó kerül a napelemekre, azt hagyjuk rajta, mert a tető dőlésszöge és a napelem elhelyezése is úgy van kialakítva, hogy idővel lecsússzon, leolvadjon róla a hó. Hogyha a jeges tetőn mászkálunk, az balesetveszélyes is, ezért érdemes ezt kerülni.

Szakszerű napelem tisztítás

Ha tehetjük, bízzuk inkább szakemberre a napelem tisztítást. Ezzel elkerülhetjük a balesetveszélyt, valamint a napelem panelekben sem teszünk kárt. A napelem tisztító szakemberek rendelkeznek a megfelelő eszközökkel, tisztítószerekkel, desztillált vízzel.

1-2 évente érdemes elvégeztetni a tisztítást, viszont ha porosabb helyen, mezőgazdasági terület közelében élünk, akkor szükséges az ennél gyakoribb napelem tisztítás is.

Ha saját kezűleg szeretnénk elkezdeni a napelem tisztítást, mindenképpen vegyük fel a kapcsolatot a napelemet forgalmazó céggel, hogy ők milyen tisztítószereket és eszközöket javasolnak a folyamathoz. A csapvíz használata kerülendő, inkább desztillált vizet vegyünk hozzá.

Csak puha anyagú ronggyal vagy szivaccsal töröld át a napelem felületét, amik nem hagynak karcolást rajta. Az ásványi anyagoktól mentes desztillált víz nem fog nyomot hagyni a paneleken, így mindenképpen azt használd.

Igyekezz a kora reggeli órákban elvégezni a tisztítást, amikor gyengébb a napsugárzás és az energiafogyasztás is elhanyagolandó. A karbantartási és takarítási munkálatok így nem okoznak majd nagyobb teljesítménykihagyást.

További hasznos tanácsokért vedd fel velünk a kapcsolatot!

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *