Napelemek – amelyek mindenhol felbukkannak

Egy-két évtizeddel ezelőtt még nem igazán volt széles körben elterjedt a napelemek felhasználása, napjainkban azonban már az élet legtöbb területén felbukkantak és segítik a mindennapjainkban az életünket. Természetesen ez közel sem fed le még mindent, viszont az út, amelyre az emberiség rátért, óhatatlanul is abba az irányba vezet, hogy ahol csak lehetséges kihasználjuk a legnagyobb, közös energiaforrásunk, a Nap “szolgálatát”. Az alábbiakban betekintést nyerhet mennyire sokszínű és változatos módon használják ki a megújuló energiaforrás igénybevételének előnyeit.

Napenergia a háztartásban

Nyilvánvalóan az első helyre kívánkozik, ha a napenergia felhasználásáról van szó, az épületek felfűtése és a víz felmelegítése által az emberek mindennapjaira gyakorolt hatása. Mind gazdaságilag, mind környezetvédelmi szempontból előnyös és előremutató, ha valaki ilyen módon korszerűsíti otthona vagy egyéb épületei energiafelhasználását.

Napelemek a közlekedésben

Az emberek felismerték, hogy a fosszilis energiahordozók egyrészt nem tartanak örökké, másrészt környezetre gyakorolt hatásuk rendkívül káros az életterünkre. A világ legnagyobb autógyártója néhány hónapja teszteli új hibrid autóját, amely az autó karosszériájára telepített új fejlesztésű napelemekkel tölti az autó elektromos motorjának akkumulátorát akár menet közben is.

A telekommunikáció világa is a Nap felé fordul

Természetesen a technológia fejlődése a különböző kommunikációval kapcsolatos dolgokat sem hagyta a 20. században. A napelemes megoldások ebben az iparágban is előretörtek és megkönnyítik a kapcsolatteremtést időtől és helytől függetlenül. Óriási előnye, hogy nem szükséges valamilyen elektromos hálózat közelsége és a vezetékes áramellátástól való függés is már a múlté. Példaként elég a mobilszolgáltatók átjátszó állomásait vagy az autópályán néhány kilométerenként kihelyezett nyilvános segítségkérő telefonokra gondolni, ha érezni szeretnénk a napelemek fontosságát ebben a szektorban is. A különböző hordozható szerkezetek használati időtartamát is meghosszabbítja, hiszen a töltést már egész kis készülékek esetében is végre lehet hajtani napenergia segítségével.

A köz szolgálatában

Ami nem közvetlenül a mi életünket könnyíti meg, azt hajlamosak vagyunk természetesnek tekinteni vagy észre sem vesszük. Gondolta volna, hogy a közlekedési lámpák egy része nem a közös energiaszámlánkat terheli már évek óta, hanem napelemek segítségével figyelmeztet minket, hogy meg kell állni a kereszteződésnél? A legtöbb helyen már a parkolóórákat is így üzemeltetik, ezért legalább már “csak” a parkolásért kell fizetni, azért nem, hogy a parkolóóra működhessen.

Szórakozva is tanulhat róla

Ki az, akinek nem a szórakozás a kedvenc időtöltése? Ki az, aki inkább a munkába temetkezik, minthogy hobbijának hódoljon? Ez az a szegmens, ahol mindenki érintett, így a legnagyobb piacnak is tekinthető, ha napelemek elterjedését vizsgáljuk. Itt tényleg csak a képzelet szab határt, csak azon múlik, hogy milyen ötletekkel rukkolnak ki a kreatív szakemberek. A legkisebb korosztályoktól kezdődően már a játékokban megtalálhatóak a napelemes megoldások, így már az életük legelején megismerkedhetnek a technológiával, méghozzá könnyedén és játszva.

Állami szintű felhasználás

Az olyan országokban, ahol jelentős energiaigény van, igyekeznek minden forrást kiaknázni, amellyel ezt ki tudják elégíteni. Emellett a környezettudatosságra nevelés eszközének is tekintik, így biztosítva folyamatosan fenntartható jövőt az országnak. A szél és vízerőművek mellett a napelem parkok telepítésével igyekeznek ezt megtenni, nyilván éghajlati és domborzati viszonyok függvényében.

Ön milyen területeken veszi igénybe a mindennapjai során a napelemeket?

Comments are closed.