Hány év a napelemek élettartama napjainkban?

Hány év és mitől függ a napelemek élettartama napjainkban?

Amikor azt akarjuk meghatározni, hogy átlagosan hány év a napelemek élettartama, akkor számos egyéb szempontot is figyelembe kell vennünk a napelemes rendszer paneleinek vizsgálatán kívül. Gondoljunk például a napelem inverter élettartamára, a tartószerkezet teherbírására, vagy éppen az egész napelemes rendszer rögzítését és összeköttetését ellátó csatlakozók, kábelek és rögzítő berendezések állapotára.

Napelemek élettartama: Tényleg megtérül?

Egy napelemes rendszer létesítése hosszú távú befektetésnek minősül, ezért érdemes előzetesen tájékozódni, hogy hány év alatt térül meg a beruházásunk. Itt jön képbe a napelemek élettartama, hiszen a legtöbb embert ez a kérdés érdekli: „Lehetséges-e évtizedekig nyereségesen üzemeltetni a napelemes rendszereket?”

A napelemek élettartama nagyban függ attól, hogy mennyire minőségi anyagokat használt a panelek gyártója. Hogy ezt kiderítsük, sokszor elég elolvasnunk, hogy hány év az adott gyártó által biztosított napelem termelési garancia. Nyilván minél hosszabb időre szóló szavatosságról beszélünk, annál jobb minőségű anyagokból készültek a napelemek.

Na de mégis mennyi az annyi? A napelemek gyártói garanciája a piacon elérhető legtöbb panel esetében 20-25 év szokott lenni. Természetesen negyed évszázad letelte után sem mennek tönkre azonnal a napelemek, ugyanúgy fognak működni akár 30 év múlva is.

Saját fejlesztésű, „A” cellaminősítéssel rendelkező Hero Black napelemünk például 25 év teljeskörű cseregaranciával rendelkezik!

Napelemek élettartama

A napelemek élettartama csupán azért van meghatározva a gyártók által adott 20-25 éves teljesítménygarancia szerint, mert ennyi évig biztosanaz előírt értékek fölött képes termelni az energiát. A környezeti amortizáció miatt a teljesítményük fokozatosan csökken két évtized után, de bőven 80% fölötti értékeket mérhetünk még ekkor is.

A teljesítményromlás mértéke és a napelemek élettartama két tényezőtől függ leginkább:

  • Mennyit romlott a paneleket borító üveg fényáteresztő képessége?
  • Érte bármilyen sérülés a cellákat?

Az alcímben megfogalmazott kérdésre a válasz: a napelemes rendszerek ára a több évtizedes használati idejük alatt többszörösen megtérül. Sok ember nem hisz a termelési garancia ellenére sem a napelemek hosszú élettartamában, pedig a rendszerek többsége 30 évet meghaladó hibátlan működéssel rendelkezik.

Napelem inverter élettartam: Miért fontos?

A paneleket alkotó anyagok minősége mellett a napelemek élettartama nagyban függ még a napelem inverter élettartamától is. Ez a berendezés felel azért, hogy a napelemek által termelt egyenáram át legyen alakítva váltóárammá. Mondanom sem kell, hogy milyen fontos a napelem inverter kiválasztása az egész napelemes rendszer élettartama szempontjából.

Napelemes rendszerek tervezése során a következő gyártók invertereit szoktuk ajánlani: Huawei SUN2000 inverterek (teljeskörű meghosszabbítható cseregarancia, amely automatikusan történik meghibásodott termékek esetén), SolarEdge SE inverterek, valamint Fronius Galvo és Fronius Primo szériák.

Az áramátalakító olyan, mint az egész rendszer szíve és lelke, ezért az árát tekintve sem tekinthető túl olcsónak (a napelemes rendszer árának 15-20%-át jelenti), viszont ennél az alkotórésznél tényleg fokozottan számít a minőség. A napelem inverter élettartama szintén gyártói garancia által van szavatolva.

Bár az inverterek nincsenek kitéve az időjárási viszonyoknak, mégis rövidebb ideig használhatók gondtalanul, mint a napelemek. Ennek oka, hogy az áramátalakító folyamatosan nagyfokú terhelésnek van kitéve.

A napelem inverter élettartam átlagosan 5-10 év szokott lenni, gyártótól függően. Azonban ahogy fejlődik a napelemes technológia, úgy hosszabbodik meg ez az időszak is, csakúgy mint a napelemek élettartama esetében.

Az a legjobb módszer, ha az előre kalkulált 10 éves napelem inverter élettartam szerint tervezzük meg a rendszerünket. Tekintve, hogy a napelemes rendszer élettartama akár 30-40 év is lehet, ezen időszak alatt többször kell majd cserélnünk invertert.

Termék- és a termelési garancia

A napelemek kétféle garanciával rendelkeznek:

1) Termékgarancia: legtöbbször 10-12 év termékgarancia vonatkozik a napelemekre, aminek értelmében ezen időszakon belül a gyártó vagy hivatalos forgalmazó bármilyen gyártási hiba esetén garanciálisan lecseréli vagy kijavítja a terméket.

2) Termelési garancia: ebben az esetben már 20-25 év szavatossággal kell számolnunk, amely úgy oszlik meg, hogy az első 10 évben 90%-os termelést, az ezt követő 10-15 évben pedig 80%-os termelési szintet garantálnak.

A gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy a termelési szint még 20 év elteltével is gyakran 90% fölött jár. A napelemek élettartama azért nehezen kiszámítható, mert jelenleg hosszú távú adataink csak a 2000-es évek elején telepített rendszerekre vonatkozóan vannak. Európa legrégebbi napelemes rendszere például 1982-ben lett beüzemelve, és még most is működik!

Legrégebbi napelemek
Forrás: SUPSI PVLab

Mivel rengeteget fejlődött a napelemek gyártási technológiája az utóbbi években, ezért nem túlzás azt kijelenteni, hogy az újabb napelemes rendszerek élettartama akár 35-40 év is lehet, mindezt maximum 5%-os termelési szintcsökkenéssel párosítva.

Eltérő napelem típusok élettartama

Monokristályos napelem élettartama

  • Gyártási garancia: 25 év.
  • Napelem élettartama: legalább 30 év.

Vékonyrétegű napelem élettartama

  • Gyártási garancia: 10-15 év.
  • Napelem élettartama: legalább 15 év.

Polikristályos napelem élettartama

  • Gyártási garancia: 25 év.
  • Napelem élettartama: legalább 30 év.

Hibrid napelem élettartama

  • Gyártási garancia: 15-20 év.
  • Napelem élettartama: legalább 25 év.

Mitől függ még a napelemek élettartama?

1) A napelemek karbantartása és tisztítása: minden technológiai eszközre igaz, hogy rendszeres karbantartás mellett meghosszabbítható az élettartamuk. Nincs ez másként a napelemes rendszerek esetében sem, ahol arra kell figyelni, hogy ha meghibásodás, az átlagosnál alacsonyabb termelés vagy bármilyen rendellenesség lép fel, kérjük szakember segítségét. Ugyanez vonatkozik a napelemek tisztítására is.

2) Az összekötő alkatrészek száma: a napelemek élettartama szintén meghosszabbítható, ha a rögzítésükhöz és összekapcsolódásukhoz használt rozsdamentes acélból és alumíniumból készült tartószerkezet állapotára is folyamatosan odafigyelünk.

3) Tartószerkezet állapota: az évek során hatást gyakorolnak az időjárási viszonyok a napelemeket rögzítő fémvázra és a kábelek állapotára (például erős szél, napsugárzás eredményeként fellépő hőtágulás). Ennek ellenőrzését szintén célszerű szakemberekre bízni, így a napelem tartószerkezet élettartama elérheti a 30-40 évet is.

4) Akkumulátor élettartama: ez az összetevő csak akkor játszik szerepet, ha sziget üzemű napelemes rendszert üzemeltetünk. Ilyenkor teljesen függetlenek vagyunk az áramszolgáltatóktól, viszont az akkumulátorok nagyon drágák és általában 5-6 évig bírják. Ekkor a fel nem használt energia az akkumulátorokban tárolódik el, amely így folyamatosan feltöltődik és lemerül, ezért csökken pár év alatt a kapacitásuk.

Összefoglaló

A napelemek élettartama átlagosan 35-40 év napjainkban, de akár ezt is meghaladhatja az üzemidő attól függően, hogy milyen típusú napelemeket használunk és hogyan végezzük a karbantartásukat.

Minden gyártó biztosít termék- és termelési garanciát a termékeire, amelyek általában 20-25 évig szavatolják a legalább 80%-os termelési szint elérését. Természetesen sok minden függ a napelem inverter minőségétől is.

További információkért keressen bennünket bizalommal ezen a linken keresztül!

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *