Napelemes rendszer lapostetőn? Miért ne!?

Napelemes rendszer a lapostetős épületekre is telepíthető. A lapostetők általában nagyobb kereskedelmi épületeken jelennek meg. Legyen szó akár raktárról, gyártó létesítményről, vagy valami másról, az ilyen típusú épületek sok áramot fogyasztanak. Minél több áramot használnak fel ezekben a tulajdonosaik, annál több pénzt takaríthatnak meg a napenergia használatával. 

Ön egy lapostetős épületért felelős és napelemeket szeretne telepíteni? Akkor ez a cikk Önnek szól.>>>

Napelemes rendszer lapostetőn?

Hogyan kerül a napelemes rendszer a lapos tetőre?

A napelemes rendszer lapostetőre történő felszerelésének legáltalánosabb módja az ún.  ballaszt szerelés. 

Ez esetben egy speciális előtétre szerelt szolár rendszerekről beszélünk, amiket egyedi tető körülményekre tervezünk.

Az ilyen típusú beépítéshez általában nincs szükség a tető áttörésére, a napelemeket leggyakrabban súlyokkal tartjuk a helyükön.

Ehhez egy állványrendszert kell elhelyezni a tetőn, amelyekre ráhelyezhetőek és becsavarozhatóak a napelemek. Az így telepített rendszert nehéz betontömbökkel is rögzíteni kell a tetőhöz.

A rendszer megtervezésekor kiszámoljuk, hogy a blokkok mekkora súllyal kell rendelkezzenek ahhoz, hogy a rendszer biztonságos legyen, még a legerősebb szélben is.

Nem minden épületre alkalmas ez a technológia, de a legtöbbhöz igen, méghozzá úgy, hogy közben nem kell a tetőt megrongálni.

Ez a napelemes rendszer azonban sokkal nehezebb, mint a többi típus, tehát csak akkor szerelhető fel, ha az adott épület el is tudja viselni ezt a megnövelt súlyt, és a helyzet az, hogy nem minden lapos tetőt terveztek erre a célra.

Mit lehet ilyenkor tenni?

Ha ez a helyzet, az nem jelenti azt, hogy ne telepíthetnénk az adott lapos tetőre is napelemes rendszert. Ez esetben azonban át kell törni a tetőt, ami egy külső tetőfedő vállalkozó segítségével történhet meg.

Ilyenkor azonban felmerülnek szivárgási kockázatok is. Nem véletlen, hogy sokszor komoly fejfájást okoz és költséges javításokkal jár, ha sor kerül a tető áttörésére.

Abban az esetben azonban, ha a kivitelezés megtörténik, már a napelemes rendszerrel nem lesz gond.

A rögzítő berendezést ugyanis kifejezetten úgy tervezik, hogy biztonságos legyen a tetőszerkezet és a teljes ingatlan számára egyaránt.

Mennyibe kerül a lapostetős kivitelezés?

A legtöbb esetben egyértelműen összehasonlíthatóak az árak. Azt tudni kell, hogy egy lapostetőre sokkal könnyebben fel tudjuk vinni az eszközöket és a napelemeket is. Minden szükséges eszköz lényegesen egyszerűbben és könnyebben tárolható a lapostető körül.

A könnyebb telepítés pedig azt jelenti, hogy gyorsabb is, ezáltal alacsonyabb költségekhez vezethet, mint a hagyományos nyeregtetős házakra telepített változatok. 

Ugyanakkor, a költségek összességében nagyjából megegyeznek, hiszen a lapostetős épületek esetében plusz tartóelemekre is szükség van.

Ugyanolyan hatékony lesz a rendszer, mint a hagyományos tetőre telepített változatok?

A lapostetőre szerelt napelemes rendszer ugyanolyan hatékony lehet, mint a többi, ha nem sokkal hatékonyabb. Minél több napfénynek vannak kitéve ugyanis a panelek, annál több ingyen áramot termelnek. Ebben azonban szerepet játszhat a panelek dőlése és tájolása is.

Egy hagyományos nyeregtető esetén a dőlésszög és a tájolás állandó változók mentén van megszabva, amelyeket a tető határoz meg.

A panelek egy lapostetőre optimális dőlésszöggel és tájolással szerelhetőek fel, ez pedig hatékonyabb rendszer kialakításához vezethet.

Milyen kockázatokkal jár a lapos tetős rendszer?

Viszonylag kevés kockázattal jár. A legtöbb esetben a napelemek ugyanis a tető fúrása és megbontása nélkül is beépíthetőek.

Még abban az esetben is, hogy ha a tető átfúrására van szükség, a javítás után a tető ismét teljesen biztonságos és szivárgásmentes lesz.

A napelemes rendszer súlya azonban mindig kulcskérdés. Ezért a rendszer telepítése egy építészmérnöknek kell elemezni a rendszer kialakításának lehetőségét és kockázatát a tetőszerkezet paraméterei ismeretében.

Kérjen konzultációt a napelemes beruházások és energetikai korszerűsítések specialistájától még ma!>>>

Comments are closed.