A napenergia előnyei és hátrányai

Ön tudta, hogy a Nap által a Földnek nyújtott energia egy órán keresztül képes kielégíteni a globális energiaszükségletet egy egész évre?

A nap erőteljes energiaforrás, és annak ellenére, hogy ennek az energiának csak a töredékét vagyunk képesek összegyűjteni, a napelemek telepítésével a megújuló energiaforrások kihasználása jelentős változást hozhat a bolygónk és az élővilág számára.

napenergia előnyei és hátrányai

A napenergia előretörése

A napenergia hasznosítását nem is olyan régen még széles körben kritizálták, mondván, hogy drága és nem elég hatékony. Napjainkban azonban a napelemes beruházások számos előnnyel rendelkeznek, nemcsak a környezet, hanem a háztartások és vállalatok számára is.

A rendelkezésre álló napelem támogatásoknak, valamint az egyre versenyképesebb áraknak köszönhetően a napenergia egyre több család számára válik fő energiaforrássá.

A technológia az elmúlt években hatalmas fejlesztéseken ment keresztül és ma már nem csak az elektromos hálózatba képes betáplálni a megtermelt napenergiát, hanem a napelemes tárolórendszereknek köszönhetően, akár teljes mértékben hálózatfüggetlen ellátást is lehetővé tesz a felhasználók számára. 

Ahhoz azonban, hogy tisztán lássunk a témában, a hátrányairól sem feledkezhetünk meg. Melyek a napenergia előnyei és hátrányai? Tudja meg itt!>>>

A napenergia egyre hatékonyabb tiszta energiaforrássá válik

A napenergia megújuló energiaforrás

A napelemek összes előnye közül a legfontosabb az, hogy a napenergia valóban megújuló energiaforrás. A világ minden területén hasznosítható és minden nap elérhető.

Nem tudunk kifogyni a napenergiából, ellentétben más energiaforrásokkal. A napenergia addig lesz elérhető, amíg van Napunk, illetve, amíg mi, emberek képesek vagyunk az energiáját hasznosítani.

Csökkenti a villanyszámlát

Mivel a napenergia által termelt árammal kielégíthető az érintett háztartások és vállalkozások energiaigényének egy része vagy egésze, az energiaszámlák összege is jelentősen csökkenthető vagy lenullázható.

Az, hogy Ön mennyit takarít meg a számláján, a napelemek méretétől és az áram-, illetve hőfelhasználástól függ.

Ezenkívül, nem csak a villanyszámlán spórolhat, hanem lehetősége van arra is, hogy a megtermelt és a villamosenergia-hálózatba táplált energiatöbbleért visszatérítést kapjon, ha több áramot termel, mint amennyit felhasznál.

Ez utóbbi azonban nem feltétlenül éri meg anyagilag, ezért inkább érdemes tapasztalt napelemes vállalkozással megterveztetni az Ön háztartása vagy vállalkozása számára optimális méretű napelemes rendszert. 

Változatos alkalmazások

A napenergia sokféle célra felhasználható. Előállíthat villamosenergiát vagy hőenergiát is. 

Ma már nem csak a tetőre vagy a talajra telepíthetőek napelemek, hanem egy magyar innovációnak, a PLATIO napelemes térkőnek köszönhetően akár az autófeljáró vagy terasz burkolata is gyűjtheti a nap energiáját.

Alacsony karbantartási költségek

A legtöbb megbízható napelem gyártó cég 20-25 év garanciát vállal a termékeire. A napenergia-rendszerek pedig általában nem igényelnek sok karbantartást. Az évente párszor elvégzett tisztítással évtizedekre biztosítható a megújuló energia.

Mivel nincsenek mozgó alkatrészek, nincs kopás. Általában az inverter az egyetlen olyan része a napelemes rendszernek, amelyet 5-10 év elteltével ki kell cserélni, mert folyamatosan azon dolgozik, hogy a napenergiát villamosenergiává és hővé alakítsa át. Az inverteren kívül a kábeleket is érdemes karbantartani, hogy a rendszer maximális hatékonysággal működjön.

A kezdeti magas bekerülési költségek után tehát, kevés kiadásra számíthat a karbantartást és javítási munkákat illetően. Ha pedig a hamarosan elérhető 100%-ban önerő nélküli lakossági vagy a vállalkozások számára elérhető állami támogatás segítségével valósítja meg korszerűsítési terveit, a kezdeti költségek is minimálisra faraghatóak.

Technológiai fejlesztés

A napenergia-ipar folyamatosan fejlődik és a fejlesztések a jövőben várhatóan fokozódni fognak. A kvantumfizika és a nanotechnológia újításai potenciálisan növelhetik a napelemek hatékonyságát, és megduplázzák, vagy akár megháromszorozhatják a napelemes rendszerek elektromos bemenetét.

A napenergia vélt vagy valós hátrányai

Magas költségek

Egy napelemes rendszer kiépítés kezdeti költsége meglehetősen magas. Ez magában foglalja a tervezés, engedélyeztetés, valamint a napelemek, az inverter, akkumulátorok, vezetékek és a telepítés költségeit is. Ennek ellenére a napelemes technológiák folyamatosan fejlődnek, így valószínűleg az árak is csökkenhetnek majd a jövőben.

Időjárásfüggő

A felhős és esős napokon is lehet napenergiát gyűjteni, de borongós időjárás esetén a napelemes rendszer hatékonysága jelentősen csökken. A napelemeknek ugyanis napfény kell ahhoz, hogy hatékonyan be tudják gyűjteni a napenergiát.

Néhány felhős, esős nap tehát, érezhető hatással lehet az napenergia rendszerre is. Éjszaka pedig nem lehet napenergiát gyűjteni.

Ahhoz, hogy ezeket kompenzálni lehessen, szakértő tervezésre van szükség. 

A napenergia tárolása drága

A napenergia tárolása a korábbi akkumulátoros megoldásokkal kifejezetten drága volt. Ma már azonban, kedvezőbb költségek mellett, napelemes tárolórendszer kiépítése sem elképzelhetetlen. 

Sok helyet foglal

Minél több áramot szeretne termelni, annál több napelemre lesz szüksége, mivel a lehető legtöbb napfényt szeretné összegyűjteni. A napelemes panelek sok helyet igényelnek. Néhány tető azonban nem elég nagy vagy masszív ahhoz, hogy illeszkedjen a kívánt napelemek számához és súlyához.

Alternatív lehetőségként azonban több megoldás is rendelkezésre áll:

  • telepíthet néhány panelt az udvarra
  • kevesebb napelemes panelt telepít, hogy kielégítse a háztartás vagy vállalkozás energiaigényének egy részét
  • PLATIO napelemes térkövekkel pótolja a hiányzó napelem paneleket

Környezetvédelmi szempontok

Egyes vélemények szerint, a napelemes rendszerek gyártása, szállítása és telepítése összefüggésbe hozható az üvegházhatású gázok kibocsátásával. Ugyanakkor, a napenergia-rendszerekkel kapcsolatos környezetszennyezés sokkal kisebb mértékű, mint más, hagyományos vagy alternatív energiaforrások esetében.Amint Ön is láthatja, a napenergia hasznosításának messze több előnye van, mint hátránya. Amennyiben Ön áttérne erre a soha ki nem merülő, megújuló energiaforrásra és szeretné jelentősen lefaragni vagy teljesen lenullázni energiaszámláit, kérjen konzultációt a napelemes beruházások és energetikai korszerűsítések specialistájától még ma!>>>

Comments are closed.