A napenergia tárolás előnyei. Akkumulátor típusok

A napenergia tárolás előnyei. Akkumulátor típusok

A napelemes rendszerek úgy működnek, hogy néha többlet energiát termelnek, amit az adott időszakban egy háztartás nem tud felhasználni. Ez a plusz energiamennyiség ilyenkor a hálózatba kerül visszatermelésre, és egy másik háztartás használja fel a jövőben. Előfordulhatnak azonban olyan időszakok is, amikor nem termel elegendő energiát a napelemes rendszer, ezért a hálózatról kell megvásárolni az áramot, hogy működőképesek legyenek a folyamatosan üzemelő berendezések. A napelem tulajdonosa persze el tud számolni a szolgáltatóval, hiszen egyszerre termeli és vásárolja is az energiát, így kiegyenlítődik a számla egy év során. Viszont érdemes lehet megfontolni a napenergia tárolás lehetőségét, mivel így csökkenthető a hálózattól való függés, és a napenergia tároló akkumulátor berendezések felgyorsíthatják a befektetés megtérülési idejét is.

Hogyan történik a napenergia visszatermelése a hálózatba?

Vannak esetek, amikor több energiát termel egy napelemes rendszer, mint amennyi egy háztartás ellátásához szükséges. Ekkor történik az, hogy a többlet energiát visszatáplálják a hálózatba.

Léteznek úgynevezett háztartási méretű kiserőművek (HMKE), amelyeknél az elektromos hálózat egyfajta ingyenes tárolóként funkcionál. A tetőre szerelt napelemes rendszerek általában a legtöbb napsütéses órával járó hónapokban termelnek az átlag fölött, vagyis tavasztól kezdve egészen szeptember-október hónapokig.

A késő őszi és téli hónapokban azonban kevesebb az energiatermelés, ezért a hálózatból nyernek elegendő energiát arra, hogy a háztartás különböző elektromos berendezéseit folyamatosan árammal tudják ellátni.

A digitális kétirányú mérőóra segítségével tudjuk számon tartani, hogy éves szinten mekkora mennyiségű áramot fogyasztunk el a hálózatról, és mennyit táplálunk ebből vissza. Ezt természetesen a szolgáltató is nyomon követi, és folyamatosan egyeztetésre kerül, hogy melyik fél nyújtott több energiát a másiknak.

Tehát ha több energiát termelünk vissza a hálózatba, mint amennyit igénybe veszünk egy év során, akkor ezt a hálózat üzemeltetője kifizeti számunkra. Az energiatöbbletet pedig egy másik háztartás fogja felhasználni, így az sem vész kárba.

Napelem rendszer

Van azonban egy másik lehetőség: a többlet energia tárolása. Ezáltal ideiglenesen eltároljuk a fölösleges energiát, hogy azt később fel tudjuk használni saját célra. A napenergia tároló berendezések a hálózattól teljesen függetlenül működnek, napelemes szigeteket hozva létre, amelyek az akkumulátoros napenergia tárolás révén teljesen önellátóak.

Napenergia tárolása akkumulátor segítségével

A napenergia tárolás leginkább a szigetüzemű napelemes rendszerek egyik sajátossága volt korábban, amelyek nem voltak rákapcsolva a villamosenergia-hálózatra. Ezen okból a megtermelt többlet energia tárolása és későbbi felhasználása egy napenergia tároló akkumulátor használatával valósult meg.

A szigetüzemű rendszerek előnye, hogy függetlenek a hálózattól. Hátrányuk viszont az, hogy a rájuk kapcsolható berendezések száma és energiafogyasztása korlátozva van.

Egy másik hátrány, hogy mivel nincs a hálózatra kapcsolva a háztartás, ezért csak annyi tartalék energiája van, amennyit a napenergia tároló akkumulátor biztosít. Ha ez lemerül, más forrásból nem tud áramhoz jutni a háztartás.

Továbbá azt is figyelembe kell venni, ha szigetüzemű napelemes rendszert szeretnénk otthonra, hogy a speciális akkumulátorok várható élettartama 5-10 év között mozog. A napelemek élettartama ehhez képest 35-40 év napjainkban.

A napenergia tároló akkumulátor ára nagyban megdobja egy szigetüzemű napelemes rendszer költségét, ezért a hálózatra kapcsolt rendszerek sokkal olcsóbbak. Léteznek azonban már sokkal költséghatékonyabb energiatároló rendszerek is, mint az akkumulátorok.

Az energiatároló rendszerek

Magyarországon is elérhetők már a napelemes rendszerekhez járó energiatároló berendezések. A 100%-ban állami támogatású napelemes rendszerek létesítésére irányuló pályázategyik kategóriája is magában foglalja a villamosenergia-tároló berendezések beépítését. A lakossági pályázat ügyintézésében teljes körű segítséget nyújtunk ügyfeleinknek. Tekintse meg lakossági szolgáltatásainkat!

Itt már nem szigetüzemű napelemes rendszerekről van szó, hanem kifejezetten a közüzeműhálózatra kapcsolt napelemes rendszerek napenergia tárolása oldható meg.

A rendszer lényege ugyanaz, mint a szigetüzemű megoldás esetén: a többlet energia egy tárolóba kerül, és nem közvetlenül a hálózatba termelődik vissza. Amikor lecsökken a napelemes rendszer termelése, akkor függetlenek tudunk maradni a szolgáltatótól. Nem a hálózatból vásároljuk meg, hanem az energiatárolóból juthatunk áramhoz teljesen ingyen, hiszen azt mi magunk termeltük.

Viszont ha kimerül az energiatároló, akkor lehetőségünk van energiát vételezni a hálózatról. Ez a legnagyobb előnye az energiatároló rendszereknek a szigetüzemű rendszerek akkumulátoraival szemben.

Ha pedig teljesen feltöltődnek a tárolók, akkor az így képződő többlet energiát ugyanúgy vissza tudjuk táplálni a hálózatba, esténként pedig a tároló biztosította energiával tud üzemelni a háztartás energiaellátása.

A napenergia tároló berendezések előnyei

 • Tartalék erőforráshoz juthatunk áramkimaradás esetén.
 • Teljes körű önellátást érhetünk el, ezzel ténylegesen minimalizálva energiaköltségeinket.
 • Vannak esetek, amikor nem lehetséges (vagy nagyon költséges) kapcsolódni a közműhálózatra, ezért napelem tároló akkumulátort érdemes használni.
 • Az is előfordulhat, hogy a hálózat korlátozza a napelemes rendszerek termelését.
 • Elkerülhetjük a hálózatról vásárolt energia költségeit.
 • Csúcsterhelést érhetünk el a napelemes rendszerünkkel.
 • Stabil belső hálózatot alakíthatunk ki.
 • Előfordulhat az is, hogy a háztartás energiaszükséglete időnként megugrik, a napelemes rendszer nem tudja közvetlenül kiszolgálni, ezért jól jön az ingyenesen tárolt energia.

A napenergia tároló akkumulátorok típusai

Alapvetően két nagy kategóriát különböztetünk meg a napenergia tárolás berendezéseinél. Ezek a következők: mechanikai és kémiai tárolás.

Napenergia tároló akkumulátor

A mechanikai napenergia tárolás a nagyobb erőműveknél jelent megoldást, míg a kémiai elven működő napenergia tároló berendezések a kisebb háztartásokban is alkalmazhatók. Az utóbbi kategória egyébként nagyobb hatékonysággal működik és több energiát tud tárolni.

A mechanikai napenergia tárolás két módszerrel valósul meg: szivattyús víztározó és lendkerekes energiatároló. A háztartásoknak azonban a kémiai alapú napenergia tárolás az előnyös, amely történhet az alábbi eszközökkel:

 • Ólomsavas akkumulátorok: régebb óta használt módszer, viszonylag kedvező árral és jó teljesítménnyel rendelkezik, viszont élettartama elég rövid, karbantartást és időnként cserét igényelnek. Helyi jellegű energia tárolási célokra kitűnő választás.
 • Lítium-ion akkumulátorok: leggyakrabban gépjárművekben találkozhatunk velük (pl. elektromos autók gyártása). Egy kicsit újabb technológia, mint az ólomakkumulátor, ezért néha magasabb az ára is, viszont egyre több napenergia tároló berendezést gyártó cég részesíti előnyben. Súlyuk könnyű, még mobiltelefonok és laptopok energiaellátását is elvégzik.
 • Lítium-vasfoszfát akkumulátorok: működésük biztonságos (nincs gázfejlődés), karbantartási költségeik alacsonyak, ezért nagyon népszerű választás napenergia tárolás során. A lítium akkumulátorok egyik csúcsmodelljének számít, amely nagyon könnyű súllyal és hosszú felhasználhatósággal rendelkezik. Használják elektromos hajók, csónakmotorok, lakóautók és persze napelemes rendszerek energiaellátására is.

Az akkumulátorok mellé szükséges egy védelmi berendezés, amely gátolja az akkumulátorok túltöltését, vagyis a mélykisütést.

A villamosenergia-tároló ideális kapacitását az áramigény mennyiségén keresztül tudjuk kiszámolni. Továbbá az is fontos, hogy az inverter és az energiatároló megfelelően működjön együtt.

A napenergia tárolása egy nagyszerű lehetőség arra, hogy a megtermelt többlet energiát el tudjuk raktározni későbbi felhasználás céljából. A napenergia tároló akkumulátorok árairól érdeklődjön kollégáinknál az alábbi linken!

Összefoglaló

Amennyiben teljesen függetlenek akarunk lenni a hálózattól, ajánlott elkezdenünk a napenergia tároló akkumulátorok beszerzését. Mindenképpen kérjük szakember segítségét a megfelelő akkumulátor kiválasztása és a rendszer szakszerű beüzemelése érdekében.

A napenergia tárolása által nem kell többé energiát vásárolnunk a szolgáltatótól, hiszen egyszerűen eltároljuk a napelemes rendszerünk által termelt többlet energiát, amit később felhasználunk a kevésbé napsütéses időszakokban.

Kicsit paradoxon, de a legtöbb háztartásban akkor van a legnagyobb szükség a villamosenergiára, amikor kora reggel van, vagy éppen amikor hazaérünk a munkahelyünkről és már besötétedett. Ezért Önnek is bátran ajánljuk a napenergia tárolás lehetőségét, ezzel növelve függetlenségét a hálózattól és csökkentve költségeit.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *