Ön is hallotta már? A leggyakoribb tévhitek a napelemről

Manapság sok szó esik a napelemről. Kedvelt társalgási téma, hogy megéri-e befektetni, és ha igen, mennyi idő kell ahhoz, hogy a befektetés megtérüljön. Különböző csatornákon, internetes portálokon, fórumokon és persze a közösségi médiában rengeteg információval lehet találkozni, az embernek az az érzése támad, hogy – akárcsak a focihoz és a politikához – mindenki ért hozzá. Blogcikkünkben 5 olyan tévhitet szeretnénk tisztázni, amivel úton-útfélen találkozunk, és valószínűleg Önnek sem ismeretlenek.

5 elterjedt tévhit a napelemről – és a magyarázatuk

1. tévhit: A napelem annyira drága, hogy a mi életünkben egészen biztosan nem fog megtérülni.

Ma Magyarországon egy átlagos háztartásnak 2-3 millió forintot kell költenie, ha napelemes rendszert telepít, a befektetés pedig kb. 7-10 év alatt térül meg. Léteznek olyan pénzügyi megoldások, amiknek a segítségével az akár 15-20 hónap lehet. Természetesen ez egy általános állítás, mert a valóságban sok mindentől függ, a rendszer méretétől, a telepítés helyszínétől, az energiaárak és a fogyasztási szokások változásától. Csak azt szeretnénk szemlélteni, hogy a megtérülés nem a távoli jövő eseménye, ami vagy bekövetkezik, vagy nem, hanem ellenőrizhető, reális időtartammal kell számolni.

2. tévhit: Az rendben van, hogy a napelem ára belátható időn belül megtérül, de addigra a rendszer elavulttá válik, és a tulajdonos dobhatja is ki a szemétbe.

Talán ez a tévhit cáfolható a legkönnyebben: csak meg kell nézni, milyen teljesítménygaranciát vállalnak a gyártók, és itt a legnagyobb gyártókra gondolunk, amelyek több évtizede az élvonalban vannak. Nos, ezek a vállalatok (mint például a China Sun, Amerisolar, Sunlink stb.) 25-30 évre vállalnak 80%-os teljesítménygaranciát. Vagyis ebben az időszakban egészen nyugodtak lehetünk, hogy nem fogjuk a szeméttelepre küldeni a rendszerünket. A jó minőségű panelek csendben termelik az áramot 30 év múlva is.

3. tévhit: Minden akkumulátor befuccsol egyszer, a napelemes rendszeré is.

Ennek az érvnek a képviselői csak egyetlen dolgot hagynak ki a számításból. Azt, hogy a napelemes rendszernek nincs akkumulátora! A napelem által termelt elektromos áram az inverteren keresztül a hálózatra kerül, ha a háztartás fogyasztása nagyobb a termelésnél, akkor el is fogy, ha kisebb, akkor más rendszerhasználó fogyasztja el. Évente egyszer elszámol a szolgáltatóval, mert van olyan eset, amikor többet termel a rendszer, mint amennyire a háztartásnak szüksége van.

4. tévhit: Ahogy nő a népszerűsége, és egyre több modell kerül a piacra, úgy fog csökkenni az ára is. Várok még pár évet, hogy olcsóbban jussak hozzá!

Ennek a gondolatmenetnek a kiindulópontja helytálló. Valóban, egyre többen érdeklődnek a napelemes rendszerek iránt, és világszerte egyre nagyobb kapacitással történik a gyártásuk. Való igaz, hogy a napelemek ára az elmúlt években nem nőtt. De az is ugyanúgy igaz, hogy számottevően nem is csökkent. Ugyanis nem a napelemek ára csökken, hanem évről évre jobb teljesítményű rendszert kapunk egy bizonyos árért.

5. tévhit: Hőszigeteléssel és megfontolt fogyasztással sokkal nagyobb megtakarítás érhető el.

Ezt az állítást sokszor a napelemmel szembeni érvként szokták felhozni, pedig nem kellene annak lennie. Senki sem vitatja, milyen nagyszerű, ha hőszigetelt a házunk, és valóban az optimalizált fogyasztás is sokat megspórol a családi kasszának. Ennek remek kiegészítője, további megtakarítások eszköze a napelem. Gondoljon bele, hogy nem csak az áramfogyasztást, de a fűtést és a melegvíz-előállítást is meg lehet oldani áramból! Vagyis sokkal logikusabb rendszerként tekinteni az energiafogyasztásra, amit több oldalról is meg lehet támogatni.

Kíváncsi, hogy az Ön háza esetében mennyibe kerülne egy napelemes rendszer? Kérjen személyes tanácsadást, és mi személyre szabott árajánlatot készítünk>>

Comments are closed.