A szigetüzemű napelemes rendszer működése

A szigetüzemű napelemes rendszer működése

Cikkünkben bemutatjuk, hogy miben különbözik egy szigetüzemű napelemes rendszer a hálózatra kapcsolt napelemes rendszerektől, valamint hozzávetőlegesen milyen költségekre lehet számítani a rendszer kiépítését és karbantartását illetően.

Mi az a szigetüzemű napelemes rendszer?

A szigetüzemű napelem rendszer egy olyan energiaellátási megoldás, amely a napelemekből nyert energiát tároló akkumulátorok segítségével használja fel. Az ilyen rendszerek legfőbb előnye, hogy távoli helyeken, ahol nincs elérhető hálózati áramforrás, kiváló alternatívát nyújtanak az energiaigények kielégítésére. Ez a megoldás ideális lehet például kempingezéshez, lakóautókhoz vagy akár hajókhoz is.

A szigetüzemű napelem rendszer működésének kulcsa a napelemekben rejlik. A napelemek által termelt egyenáramot egy inverter alakítja át váltóárammá, amelyet a felhasználók közvetlenül használhatnak, vagy egy akkumulátorban tárolhatnak. Az akkumulátorok segítségével a rendszer képes tárolni az energiát, amelyet az éjszakai vagy borús időszakokban használhatunk.

A szigetüzemű napelem rendszerek nagyon hatékonyak, mert nemcsak energiát takarítanak meg, hanem hosszú távon költséghatékonyabbak is, mint a hagyományos áramforrások. Az ilyen rendszerek ugyanis egy kezdeti beruházást igényelnek, de hosszú távon jelentősen csökkentik az energiaszámlák költségeit.

A szigetüzemű napelem rendszerek telepítése és használata viszonylag egyszerű. A rendszer telepítéséhez csak néhány napelemre és egy akkumulátorra van szükség. Az akkumulátorokat 5-6 évente általában cserélni kell.

Fontos megemlíteni, hogy a szigetüzemű napelem rendszerek kapacitása korlátozott, így nem minden energiaigényt képesek kielégíteni. A nagyobb energiaigények kielégítése érdekében több napelemet és akkumulátort kell használni, ami azonban magasabb költségeket jelenthet.

Szigetüzemű vs. hálózatra kapcsolt napelemes rendszerek

A szigetüzemű napelemes rendszer olyan önálló rendszer, amely nem kapcsolódik hálózatra. Ezek a rendszerek általában olyan helyeken használatosak, ahol nincs hálózati áram, vagy ahol a hálózati áram elérése nehézségekbe ütközik. Például, egy távoli vidéki településen vagy egy szigeten lehet szükség szigetüzemű napelemes rendszerre. Ezek a rendszerek önállóan működnek, és nincsenek kapcsolatban a hálózattal. Az általuk termelt energiát akkumulátorokban tárolják, hogy a napfény hiányában is használhassák az energiát.

Szigetüzemű napelemes rendszer

A hálózatra kapcsolt napelemes rendszer olyan rendszer, amely a hálózati áramellátással kapcsolódik össze. Az ilyen rendszerek általában a háztartási fogyasztás kiegészítésére szolgálnak. Amikor a napelemes rendszer által termelt energia meghaladja a háztartási fogyasztást, a felesleges energia visszakerül a hálózatba, és a felhasználók jóváírást kapnak az elért energiatermelésért. Az ilyen rendszerek kötelezően kapcsolódnak a hálózathoz, hogy a felhasználók szükség esetén az áramszolgáltatótól is igénybe tudják venni az áramellátást.

A szigetüzemű napelemes rendszerek és a hálózatra kapcsolt napelemes rendszerek között több különbség van. Az egyik legfontosabb különbség a rendszerek működési módjában rejlik.

A szigetüzemű napelemes rendszerek önellátókés nem függnek a hálózattól, míg a hálózatra kapcsolt napelemes rendszerek az áramellátó hálózattal vannak összekapcsolva. Emiatt a szigetüzemű rendszerek nagyobb méretűek és nagyobb kapacitású akkumulátorokat használnak az áramtárolásra.

Egy másik fontos különbség a két rendszer között az ár. A szigetüzemű rendszerek általában drágábbak, mivel az önellátó rendszer kiépítése több erőforrást és berendezést igényel. A hálózatra kapcsolt napelemes rendszerek ezért olcsóbbak, mert nincs szükség nagyobb méretű akkumulátorokra, és nem szükséges olyan sok felszerelés a rendszer működtetéséhez.

Azonban mindkét típusú napelemes rendszernek megvan a maga előnye és hátránya, és az optimális rendszer kiválasztása az egyén igényeitől és anyagi helyzetétől függ. A szigetüzemű rendszerek például azoknak az embereknek előnyösek, akik olyan helyen élnek, ahol nincs hálózati áram, vagy ahol a hálózati áram elérhetősége korlátozott. A hálózatra kapcsolt napelemes rendszerek azok számára lehetnek előnyösek, akik szeretnék csökkenteni az áramszámlájukat, és a felesleges energiát jóváírással tudják értékesíteni az áramszolgáltatónak.

A szigetüzemű napelemes rendszerek ára

A szigetüzemű napelemes rendszerek az otthoni energiatermelésre összpontosítanak, és nem kapcsolódnak a hálózathoz. Az ilyen rendszerek előnye, hogy önellátóak, és nem függenek a hálózattól, így ha áramszünet van, akkor is van áram a házban. Azonban az ilyen rendszerek telepítése általában drágább, mivel nagyobb akkumulátorokra és egyéb felszerelésekre van szükség a rendszer működtetéséhez.

Azonban az árak csökkenése miatt a szigetüzemű napelemes rendszerek ma már egyre inkább elérhetőek, és egyre több ember számára vonzóak. Az áramszámla drasztikus csökkentése és az energiafüggetlenség elérése olyan előnyök, amelyek vonzóvá teszik az ilyen rendszerek telepítését.

Egy másik előnye a szigetüzemű napelemes rendszereknek az, hogy az áramellátás alapvetően a megújuló energiaforrásokból származik, így a fosszilis tüzelőanyagok használatának csökkentésével hozzájárulhatunk a környezetvédelemhez.

Azonban, mielőtt döntést hozunk, fontos, hogy átgondoljuk az otthoni energiafogyasztásunkat és az áramellátásra vonatkozó igényeinket. Az ilyen rendszerek telepítése előtt érdemes megvizsgálni a helyi szabályozásokat és engedélyeztetni a rendszert a hatóságokkal.

Egy kisebb szigetüzemű napelemes rendszer kiépítése is több millió forintba kerül, de minden attól függ, hogy mekkora kapacitású rendszert szeretnénk saját energiaigényeinknek megfelelően. A napelem akkumulátor élettartama is nagyon változó lehet, hiszen 5-6 évtől akár 8-10 évig is működőképesek lehetnek.

A napelem akkumulátor ára pedig 500.000 Ft és 1.500.000 Ft között mozog. Ha kisebb családi házról beszélünk, egy 3 kW kapacitású szigetüzemű napelemes rendszer kiépítése is elég az energiaigények fedezéséhez. Persze lehet akár 5-6 kW kapacitású rendszert is igénybe venni, ha biztosra akarunk menni, valamint állami támogatású pályázatokkal nagyban csökkenthetők a költségek.

Ajánlatkérés céljából vegye fel velünk a kapcsolatot!

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *