Szükség van a napelemek tisztítására?

Íme a válaszok, amiket mindenképpen tudnia kell

Bármi, ami a napelemek és a napfény között van, hatással lesz a napelemes rendszer termelésére, ha nem ellenőrizzük. A jelentős szennyeződés és a szennyeződések felhalmozódása csökkentheti a termelés hatékonyságát és növelheti a villanyszámlát.

Ha ebben a helyzetben találja magát, meg kell vizsgálni a panelek szakszerű tisztításának lehetőségeit.

Fontos megjegyezni, hogy a legtöbb tisztítandó napelemet a nagy forgalmú utak közelében helyezik el. Az átlagos otthonokban és üzleti felhasználásban a pollen és más szokásos környezeti szennyeződések egy mérsékelten erős esőnek köszönhetően eltávolodnak.

Szükség van a napelemek tisztítására?

A napelemek tisztításának ütemezése

A napelemek segítségével begyűjtött napenergia általában egy olyan befektetés, amelynek fenntartása nem igényel sok időt vagy pénzt. De attól függően, hogy milyen környezetben vannak elhelyezve a napelemek, időnként célzott tisztításra is szükség lehet.

Idővel ugyanis sok szennyeződés jelenhet meg a paneleken, eltakarva azt a napfénytől, ami jelentősen befolyásolja a rendszer teljesítményét.

Ahogy fentebb már említettük, egy zuhany elegendő lehet, más esetekben azonban a felhalmozódás olyan mértékben gátolhatja az energiatermelést, hogy a célzott tisztítás az egyetlen és jó megoldás.

A lerakódás fajtájától és a szennyeződés kiterjedésétől is függ, hogy kell-e tisztítani vagy sem. 

A legjobb módja, hogy ezt kiderítse, hogy felkér egy napelem tisztításban is jártas céget, jöjjenek ki, nézzék meg, vizsgálják át, és döntsenek.

Ön is elvégezheti a tisztítást?

Ezt nem ajánljuk. A napelemek ugyanis masszívak, ellenállnak az elemeknek, évtizedekig kitartanak, de nem megfelelő kezelés esetén súlyosan károsodhatnak.

Sok tisztítószer tartósan elszínezheti őket és tejszerű filmréteget képezhet a paneleken, amelyek tartósan csökkenthetik a termelést.

A nagynyomású vízárammal való tisztítástól is tartózkodni kell, mert felgyorsíthatja a degradációt, ami az energia tartós csökkenéshez vezethet. 

A napelemek megfelelő tisztításához elengedhetetlen a megfelelő szakértelem, mert még a panelek szappanos vízzel és kerti tömővel történő lemosása is problémákat okozhat.

Figyelem, a fentiek bármelyikének megléte érvénytelenítheti a napelem gyártójának garanciáját, ezért mindenképpen legyen elővigyázatos!

A magánakció veszélyes lehet

Az önálló panel tisztítás rendkívül veszélyes is lehet. Vízzel szappannal felmászni a tetőre, nem könnyű, és ott biztonságosan megtartani magát, még nehezebb. Sokkal jobban jár, ha szakembert bíz meg a napelemek tisztításával.

Hogyan javítja a tisztítás a napelemek hatékonyságát? 

A napelemek ingyenes áramot termelnek, ha tehát romlik a hatékonyságuk, az plusz költséggel járhat. A szakszerű tisztítás után azonban újra élvezheti a maximális hatékonyságot.

Ha általános képet szeretne kapni arról, hogy mennyi villamos energiával többet termel a tiszta napelem, mint a kevésbé tiszta, akkor csak nézze meg az elmúlt években napelemekkel megtermelt energiamennyiséget a számláján.

Ha jelentősen csökkent a termelési hatékonyság és a panelek láthatóan piszkosnak tűnnek, akkor a tisztítás után szinte azonnal ismét maximális hatékonysággal üzemelnek majd.

Milyen gyakran kell tisztítani a paneleket?

A gyakoriság minden esetben attól függ, hogy mi történik a rendszer körül. Lehet, hogy néhány havonta, évente vagy akár hosszabb időre is kitolható ez az időszak.

Kérjen konzultációt a napelemes beruházások és energetikai korszerűsítések specialistájától még ma!>>>

Comments are closed.