Változás az ingyenes lakossági napelem pályázat kiírásában

Ezt mindenképpen olvassa el, mielőtt benyújtja támogatási kérelmét!

Hosszú várakozás után nyilvánosságra hozták a 2021. december 6-tól induló nagy napelem pályázat részleteit. 

Az RRF- 6.2.1 Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva elnevezésű pályázat lehetőséget nyújt az országos átlag alatti jövedelmű, saját tulajdonú ingatlannal rendelkező magánszemélyek számára, hogy 100%-ban vissza nem térítendő támogatás keretében lássák el megújuló energiaforrással lakáscélú ingatlanjaikat vagy ott energiahatékonysági korszerűsítést hajtsanak végre. 

A pályázati kiírásban több ponton is változtattak a korábbi információkhoz képest.  Íme a legfontosabb tudnivalók.>>>

lakossági napelem pályázat

Legfontosabb változások a napelem pályázatban

Sikeres pályázati anyagot csak az a magyar adóazonosító jellel rendelkező, nagykorú, természetes személy nyújthat be, aki a beruházással érintett ingatlanban (legalább rész)tulajdonnal rendelkezik és megfelel a jövedelmi előírásnak. 

A jövedelmi előírás szerint az ingatlanban lakók 2020. évi adózott, összevont jövedelmének egy főre jutó maximális összege 4.850.000 forint lehet.

Az új rendelet szerint a nyugdíj is jövedelemnek számít, viszont a nem kereső családtagokkal és a gyerekekkel nem lehet számolni.

Egy pontrendszer is bevezetésre kerül, ami a források elosztásában segít. A minimum 2 és maximum 7 plusz pont a háztartásban élő gyermekek és az ingatlan regionális elhelyezkedése függvényében kapható és minden érvényes pályázó jogosult valamennyi támogatásra.

A projekt regionális bontásban, összesen négy ütemben valósul meg.

Milyen ingatlannal lehet pályázni?

A családi házak, sorházak és alacsony lakásszámú (maximum hatlakásos) társasházak többsége elavult fűtési rendszert alkalmaz. Ez jelentős többlet energiafelhasználást generál. A szükségesnél magasabb fogyasztás pedig nagyobb szén-dioxid kibocsátással jár. 

A megújuló energia alapú korszerűsítésre azok kaphatnak vissza nem térítendő támogatást, akiknek az otthona valamelyik felsorolt kategóriába esik. 

A pályázat az alábbi energiahatékonyság növelést célzó tervek megvalósítására igényelhető:

  • Tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás fedezését célzó napelemes rendszer létesítése.
  • Tetőszerkezetre helyezett, alább részletezett kapacitáskorlát mellett napelemes rendszer létesítése, fűtési rendszer elektrifikálása hőszivattyúval, villamosenergia tároló beépítése és nyílászáró cseréje. 

A 100%-os vissza nem térítendő támogatás több mint 201 milliárd forintnyi költségkerete régiónként egyszerre pályázható, melynek:

  • minimum összege 500.000 Ft
  • maximum összege az első műszaki tartalom esetén: 2.900.000 Ft 
  • maximum összege a második műszaki tartalom esetén: 11.300.000 Ft

A projekt végrehajtásának határideje a tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás fedezését célzó napelemes rendszer létesítése esetén a Támogatói Okirat hatályba lépésétől számított 14 hónap.

A tetőszerkezetre helyezett, napelemes rendszer létesítése, fűtési rendszer elektrifikálása hőszivattyúval, villamosenergia tároló beépítése és nyílászáró cseréje esetén pedig a Támogatói Okirat hatályba lépésétől számított 18 hónapig, de egységesen legkésőbb 2026.06.30-ig kell végezni a beruházással.

A beruházás több folyamata is támogatható. A különböző munkafolyamatok elvégzését igazoló számlák benyújtási határideje 6 hét. 

Egy-egy folyamat lezárása újabb mérföldkőnek számít a projekt megvalósítása során. A mérföldkövek többségét csak úgy tudja elérni, ha rendelkezik egy élő szerződéssel a pályázati oldalon található listában szereplő kivitelezők valamelyikével!

Ne maradjon le, töltse ki a pályázati megrendelőket az előrendelés aláírásával megrendeli a pályázat előkészítési szolgáltatást, valamint vállalja a 100.000 Ft költségelőleg megfizetését, ami magában foglalja a szükséges energetikai vizsgálatot, pályázati adminisztráció, valamint az áramszolgáltatói igénybejelentés előkészítésének díját. A kitöltött és aláírt űrlapot küldje el nekünk az info@bekoenergo.hu e-mail címre.

Kérdése van? Kérjen konzultációt a napelemes beruházások és energetikai korszerűsítések specialistájától még ma!>>>

Comments are closed.