Lakossági napelem és fűtéskorszerűsítési pályázat 2021

35 ezer háztartás részesülhet az összesen 159 milliárd forintos, 100%-ban vissza nem térítendő támogatásból

Az Európai Uniós Helyreállítási Alap keretében, legkésőbb 2021. július végéig kiírják az összesen 159 milliárd forintos, 100%-ban vissza nem térítendő állami támogatásról szóló lakossági pályázatot. Ezzel közel 35 ezer család számára nyílik meg a lehetőség Magyarországon, hogy sikeres pályázati elbírálás esetén, teljes mértékben az állami támogatásként odaítélt 3-4 millió Ft-os összegből korszerűsítse otthonát.

Kiknek szól a 2021-es lakossági napelem és fűtéskorszerűsítés pályázat?

A 2021-es lakossági napelem és fűtéskorszerűsítés pályázat kizárólag az országos átlagjövedelem alatti bevétellel rendelkező háztartások számára nyújt lehetőséget a megújuló energiára való zökkenőmentes átállásra, illetve nyílászáró cserére, amennyiben a korszerűsítendő épület állapota alkalmas a beruházás fogadására.

A pályázat célja:

 • korszerűtlen fűtési rendszer kiváltása (11600 háztartásban)
 • a korszerűtlen fűtési rendszerek okozta légszennyezés (pl. szállópor) mennyiségének csökkentése
 • energiahatékonyság növelése, hatékony fűtési technológia alkalmazása és nyílászárók korszerűsítése által

A pályázatra előreláthatóan 2021. augusztusától lehet jelentkezni, az első kivitelezési munkálatok 2021. decemberében kezdődhetnek meg.

Milyen tevékenységekre igényelhető a vissza nem térítendő állami támogatás?

A lakossági napelem és fűtéskorszerűsítés pályázat során elnyerhető, háztartásonként 3-4 millió forintnyi100%-ban vissza nem térítendő támogatás a következő beruházásokra használható fel:

1, Tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás kiváltását célzó napelemes rendszer létesítése

A sikeres pályázat benyújtásához a következő feltételeknek kell teljesülnie:

 • a napelemes rendszer létesítéséhez szükséges jogi alapkövetelmények teljesítése (pl. háromfázis bekötése, villanyóra szabványosítása)
 • a tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás kiváltását célzó napelemes rendszer (maximum 4-5 kW), inverterrel, tartószerkezettel, tervezés, engedélyeztetés és kivitelezés tevékenységgel

2, napelemes rendszer telepítése, nyílászárók cseréje, tárolókapacitás létesítése és fűtési, valamint használati melegvíz előállító rendszerek elektromos energiával való ellátása

A sikeres pályázat benyújtásához a következő feltételeknek kell teljesülnie:

 • a napelemes rendszer létesítéséhez szükséges jogi alapkövetelmények teljesítése (pl. háromfázis bekötése, villanyóra szabványosítása)
 • a tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás kiváltását célzó napelemes rendszer (maximum 5 kW), inverterrel, tartószerkezettel, tervezés, engedélyeztetés és kivitelezés tevékenységgel
 • 5 kW teljesítményű otthoni, prémium szolgáltatásokat nem nyújtó akkumulátoros tárolóegység felszerelése és üzembe helyezése – a megtermelt energia átmeneti tárolásának céljából
 • 2 db épület energetikai tanúsítvány elkészíttetése – a beruházás előtt és után
 • nyílászárók cseréje – műanyag kerettel, melynek igazodni kell a hatályos építésügyi előírásokhoz és az adott épület adottságaihoz

Sikeres pályázati elbírálás esetén a megítélt pályázati összegből az érintett háztartásokban az alábbi műszaki megoldások valamelyikének kivitelezése szükséges:

1, Amennyiben a fűtéskorszerűsítésre szánt épületben nincs kiépített vízkötegű fűtési rendszer, energiatakarékos, korszerű elektromos fűtőpanelek vagy infrafűtés, illetve az ennek áramellátását biztosítani képes napelemes rendszer kiépítése szükséges (maximum 5 kW).

 • A nagyobb terek hűtésére és fűtésére, levegő-levegő rendszerű hőszivattyú is telepíthető.
 • Napelemes rendszer és az új fűtési céllal beszerelt elektromos fogyasztó berendezésekhez új elektromos hálózat kiépítése szükséges.
 • A háztartás éves energiaigénye a rendkívül energiatakarékos levegő-víz hőszivattyú kiépítésével telepítésével is biztosítható, amennyiben az épületen belül már kiépített a víz alapú fűtési rendszer és a szükséges radiátorok is elhelyezésre kerültek.
 • A rendszer kiegészíthető a használati melegvíz előállítására alkalmas tárolóval és akár fűtőberendezéssel is.

2, Amennyiben Ön talajszondás hőszivattyút vagy kizárólag napkollektoros korszerűsítést szeretne fűtés célú tervei megvalósításához, erre is lehetősége van, amennyiben a beruházás költsége és működési hatékonysága nem haladja meg a fent felsorolt eszközökét.

A pályázat részletei

Összefoglalva tehát, a lakossági napelem és fűtéskorszerűsítés pályázat:

 • háztartásonként 3-4 millió forintnyi támogatást jelent nyertes pályázat benyújtása esetén
 • a pályázaton elnyert összeg teljes mértékben vissza nem térítendő támogatás

2026 őszéig más társadalmi csoportok is részesülhetnek hasonló célra fordítható pályázati összegből, ami nagyjából 23 ezer háztartásban napelemes rendszer telepítésére és hozzávetőlegesen 12 ezer család esetében pedig fűtéskorszerűsítésre fordítható.

Pályázni szeretne, de nincs jártassága ezen a területen? Bízza magát a A BEKO Energo Kft-re! Teljes körű pályázati ügyintézéssel segítjük energetikai korszerűsítésre vonatkozó tervei megvalósításában.

Kérjen konzultációt a napelemes beruházások és energetikai korszerűsítések specialistájától még ma>>>

Comments are closed.