Nyerő páros: a hőszivattyú és a napelemes rendszer

Ha Ön házfelújítás vagy építkezés előtt áll, érdemes alaposan átgondolnia a háza fűtési, melegvíz-előállítási, és hűtési koncepcióját. Ha a piacon jelenleg leghatékonyabb és energiatakarékosságban verhetetlen megoldásban gondolkodik, a hőszivattyú kiváló választás lesz, kiváltképp, ha megfelelően kalibrált napelemes rendszerrel is kiegészül.

A korszerű hőszivattyús rendszerek képesek arra, hogy az ingatlan fűtését, hűtését és melegvíz-ellátását is teljes mértékben a kőolajtól, illetve a földgáztól függetlenül biztosítsák.

A megújuló energiaforrás pozitív hatásait először a rezsiszámla drasztikus csökkenésében fogja észrevenni, ugyanakkor bolygónk szempontjából is rendkívül előnyös, hiszen a csökkentett CO2 kibocsátás és az üvegházhatás mérséklése mindannyiunk érdeke.

Mi is az a hőszivattyú?

A hőszivattyút legkönnyebben úgy tudjuk elképzelni, mint egy hűtőszekrényt. Mert épp ugyanazon az elven működik, mint a hűtőszekrény, csak éppen fordítva.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy, amíg a hűtő belül veszi fel és kívül, a hűtőrácsokon keresztül adja le a hőt, addig a hőszivattyú kívülről veszi fel, és a házon belül adja le a hőt.

Ehhez egy hűtőközegre van szükség, ami a hőszivattyúban kering. Ez veszi fel az energiát a hőforrásként használt közegből, ami lehet levegő, víz vagy akár a talaj is.

Ezt követően a hűtőközeg sűrítése következik, ami természetes módon növeli a nyomást. Így válik a hűtőközeg gáz halmazállapotúvá és jut el a belső hőcserélőbe, ahol magas hőmérsékleten leadja a felvett energiát. Ezután, visszaalakul folyékony halmazállapotúvá, hogy ismét elvonhassa a hőt a környezetétől, és minden kezdődik elölről.

A különböző hőszivattyús rendszerek pro és kontra

Ha a hőszivattyús rendszer kiépítésében gondolkodik, többféle lehetőség is a rendelkezésére áll.

1, A legegyszerűbb és a legkisebb anyagi terhet jelentő megoldás a levegős hőszivattyús típus, ami kifejezetten a levegőből nyeri az energiát.

Hátránya azonban, hogy a levegő hővezető képessége rosszabb, mint pl. a talajé hogy a talajvízé, másrészt pedig a levegő hőmérséklete sohasem állandó, tehát a hőmérséklet csökkenéssel együtt a rendszer hatékonysága is csökken, ami azonban a megfelelő kisegítő lehetőségeknek köszönhetően nem befolyásolhatja a komfortszintet.

2, Ha a talaj a hőátadó közeg, akkor egy komplexebb nagyobb és lényegesen költségesebb beruházással kell számolni, azonban nem kell tartani a külső hőmérséklet ingadozásaitól, hiszen a talaj hőmérséklete majdnem egész évben állandó

A talajba vezetett talajszondában fagyásgátlóval kezelt víz kering a talajfelszín alatt több tíz méterrel, ami egész évben állandó hőmérsékleten van így megbízható működést és megbízható hőfokot jelent.

3, A harmadik lehetőség a talajvíz felhasználása, ami szintén jó választás, hiszen a talajvíz hőmérséklete is majdhogynem állandó, így kifejezetten költséghatékony és energiatakarékos működést tesz lehetővé.

A talajvizes hőszivattyú rendszernél két kútra van szükség. Az egyikből kiszivattyúzott víz a másik kútba érkezik vissza. A víz közben nem szennyeződik, így küszöbölhető ki a környezetszennyező hatás.

Miért éppen hőszivattyú?

A hőszivattyús rendszer rendkívüli előnye hogy:

  • a segítségével teljes mértékben le lehet válni a hagyományos fosszilis energiahordozókat igénylő fűtésrendszerről
  • a működtetéséhez nincs szükség gázkiépítésre, kéménybélelésre vagy kazánra
  • a bekerülési költsége lényegesen magasabb, mint a kevésbé energiahatékony, régebbi eszközöké, hosszú távon azonban jelentős rezsiköltség csökkenéssel lehet számolni
  • általában 4-6 év alatt visszahozza az árát
  • hosszú távú befektetés, ami emeli az ingatlan értékét
  • napelemes-rendszerrel összekötve akár teljes mértékben költségmentesen is üzemeltethető 1 kW felvett energiából akár 4-5 vagy 6 kW valódi leadott fűtési energiát hoz létre környezetbarát, energiatudatos és zöld szemléletet tükröz
  • állandó melegvíz-ellátást és fűtési lehetőséget kínál
  • nyáron pedig a hűtés, klíma kiváltására is alkalmas

Miért jó Önnek, ha megújuló energiára vált?

Mert az ön közüzemi számlája soha többé nem fog a kőolaj, illetve a földgáz egyre növekvő világpiaci árától függeni. Sőt, az ön otthona paramétereire tervezett hőszivattyús és napelemes rendszerrel akár a közüzemi számlákat is elfelejtheti.

A fosszilis energiahordozókkal (kőolaj és földgáz) üzemeltetett fűtési rendszerek legalább 50%-al több CO2-ot juttatnak a légkörbe mint a megújuló energiára épülő hőszivattyús rendszerek.

Tehát a hőszivattyú és a napelemes rendszer egy sokkal zöldebb szemléletű, a klímaváltozás szempontjából is előremutató és tudatos választás.

Amennyiben Ön is elérkezettnek látja az időt, hogy zöldebbre váltson, keresse kollégánkat!

Comments are closed.