Elektromos fűtőpanel napelemekkel: így nullázd le a fűtésszámlád

Amikor egy családban a fűtési rendszer korszerűsítése merül fel, egyre több figyelem kerül az elektromos megoldásokra, a gázzal szemben. Ez többszörösen igaz azokban a háztartásokban, amelyekben napelemek telepítésére is lehetőség nyílik, mert így a fűtésszámlát drasztikusan lehet csökkenteni vagy akár le is lehet nullázni. Jól hangzik, ugye?

A napelemek vitathatatlan előnyei

A napelemek környezetbarát megújuló energiaforrást jelentenek. A Nap által leadott energiát felhasználva, egy megfelelően tervezett és kialakított rendszer akár egy egész háztartás teljes éves fűtésre használt energiáját is megtermelheti.

Ez azonban kizárólag tapasztalt szakemberek általi gondos tervezéssel és precíz kivitelezéssel lehetséges. Egy alultervezett napelemes rendszer ugyanis nem fogja beváltani a hozzá fűzött reményeket, bármilyen korszerű és energiatakarékos fűtőpanelekkel is legyen összekötve. A napelemek mennyiségének helyes kiválasztásáról egy korábbi cikkünkben bővebben is olvashat.

Az elektromos fűtőpanel működése

Az elektromos fűtőpanelek a konvekció elvén működnek. Ez azt jelenti, hogy a hideg és meleg levegő közötti fajsúly különbséget használja fel a fűtéshez.

A fűtőtest alján lévő fűtőbetét melegíti fel az alul beáramló hideg levegőt, ami aztán meleg levegőként, a fűtőpanel felső részén lévő rácsok között távozik, szinte azonnali meleget varázsolva a szobába.

A rendszer rendkívüli előnye továbbá, hogy:

 • teljesen független a gázszolgáltatástól
 • a telepítéséhez nincs szükség szaktudásra, engedélyeztetésre és kéménybélelésre sem
 • akár öt perc felszerelést követően bárki beüzemelhet
 • a kiváló teljesítményhez semmiféle egyéb alkatrészre nincs szükség
 • nincs levegőáramlás, mint a klímás fűtés esetében
 • teljesen hangtalan, nem pattog, nem ropog, mint a gázkonvektor
 • egyszerűen egy villásdugóval csatlakoztatható a fali konnektorba
 • a mobil, kerekekre szerelhető kivitelben is elérhető
 • szuper pontos termosztáttal pontosan szabályozható, előre programozható és akár wifi-n keresztül is irányítható

Mikor jó választás a fűtőpanel, mint elektromos fűtési megoldás, és mikor nem az?

A fűtőpanel, kiváló megoldást jelent

 • jól szigetelt otthonokban, még akkor is, ha az energia napelemek segítségével jut el a fűtési rendszerhez, mert bár akármennyire is költséghatékony a fűtési rendszer, nem érdemes az utcát is fűteni
 • lakás- vagy házfelújítás esetén
 • az ingatlanban található elavult fűtési megoldás korszerűsítésére vagy teljes cseréjére

Nem ajánlott:

 • rendkívül rosszul szigetelt vagy szigetelés nélküli vályogházak
 • régi bérházak és hatalmas belmagasságú terek esetén
 • különösen napelemek nélkül, mert ezekben az esetekben rendkívül nagy áramszámla érkezhet!

Ha Ön mindenképp napelemes megoldásban gondolkodik, remek alternatívát jelent az elektromos fűtőpanel, a ház vagy lakás teljes fűtésének ellátására. A helyesen kiválasztott méret a legmetszőbb téli hidegben is egyenletes, kellemes meleget biztosít a lakásban.

Ha energiahatékonyan szeretné használni a fűtőpaneljét, a megfelelő hatékonyságú eszközt kell választania. A megfelelő hatékonyság kiszámítása aprólékos feladat, ami számos apró részletből áll össze:

 • tisztában kell lennie az ingatlan szigeteltségi állapotával (és itt nem csak az unalomig ismételt, ablakszigetelésről van szó, sokkal inkább a falak hőszigetelő képességéről)
 • számba kell venni, hogy az elsősorban utcafronti, külső homlokzaton van-e, és ha igen, milyen mértékű a szigetelés
 • a vásárlás előtt bonyolult és pontos számításokkal kell meghatározni, hogy az érintett falaknak mekkora a hőátbocsátási tényezője
 • szintén elengedhetetlenül fontos szempont az ablakok mérete, tájolása és hogy mekkora hézagok engednek szabad utat a téli hideg levegő beáramlásának
 • helyiség térfogata és a szellőztetési gyakoriság is mind mind meghatározó tényező

A leggyakrabban felmerülő kérdés: mennyibe fog kerülni a fűtőpaneles fűtés?

Erre a kérdésre nem lehet pontos választ adni a fenti adatok nélkül, tehát minden esetben egyéni, személyes konzultációra van szükség ahhoz, hogy a legjobb döntés szülessen.

Második leggyakoribb kérdés: mekkorát kell vennem belőle?

Akárcsak a napelemek esetében, úgy a fűtőpanelek kiválasztásánál sem célszerű alulkalibrálni a szükséges fűtőpanel teljesítményt.

Az egészen kicsi 400-500 wattos teljesítménytől 2500 wattos teljesítményig széles palettán helyezkednek el a készülékek. Minden helyiségben a megfelelő méretű fűtőpanelt érdemes vásárolni de alapesetben igaz, hogy egy kisebb szobába lehet nagyobb az indokoltnál nagyobb teljesítményűt választani, mert nem fog többet fogyasztani és nem is fogja túlfűteni a szobát.

A mai készülékek rendkívül precízen 0,5 vagy akár 0,1 Celsius fok különbséget is megéreznek, és csak akkor kezdenek újra fűteni, ha a beállított hőmérséklet alá esik a szoba hőmérséklete. Így tehát maximális hatékonyság érhető el.

Ellenkező esetben azonban, ha az indokoltnál kisebb teljesítménnyel próbálkozunk, a készülék sokkal tovább fog felfűtési üzemmódban működni. Ez pedig ugyan nem minden esetben, de akár az energiafogyasztás növekedését is eredményezheti.

Az elektromos fűtőpanelekből álló teljes fűtési rendszer akkor lehet eredményes és kiemelkedően takarékos megoldás, ha a megfelelő hőszigeteléssel ellátott épületben, illetve helyiségben alkalmazzák és napelemekkel van összekapcsolva. Utóbbi esetben valóban le lehet nullázni a fűtésszámlát.

Ha érdeklődik az elektromos fűtés és napelemes rendszerek iránt, lépjen velünk kapcslatba!

Comments are closed.