Hány napelem elhelyezése biztosít 0-ás villanyszámlát?

A napelemek által megtermelt napenergia mennyisége több tényezőtől is függ. Hazánkban a napsütéses órák száma nagyjából 2200-2300 óra/év. Ebből a déli tájolású és a napelemek elhelyezéséhez legideálisabb 45°-os felületre érkező éves napsugárzás kb. 1380 kWh/m2. Mit jelent ez az Ön számára és hogyan számolható ki a szükséges napelemek mennyisége? Tudja meg itt!>>>

Hány napelem elhelyezése biztosít 0-ás villanyszámlát?

Hány napelem fedezheti az Ön háztartásának energiaszükségletét?

Annak meghatározásakor, hogy egy háztartásnak hány napelemre van szüksége, három kulcsfontosságú tényezőt kell figyelembe venni:

  1. átlagos napi energiafogyasztás
  2. napsütéses órák száma
  3. a tető mérete

Hogy számolható ki az átlagos energiafogyasztás?

Az átlagos energiafogyasztás, illetve a tervezett felhasználás, a legfontosabb iránymutatás a szükséges napelemek számának meghatározásához, amihez figyelembe kell venni az Ön otthonában jelenleg használt vagy használni kívánt eszközök teljes energiaigényét (kWh).

A havi energiaszámlák jó kiindulási pontot nyújthatnak a napi szinten jelenleg felhasznált energia mennyiséget illetően. 

Például, ha a havi fogyasztása januárban 124 kWh, akkor a napi fogyasztása 4 kWh. Ez azt jelenti, hogy a napelemes rendszernek minimum napi 4 kWh-t kell termelnie ahhoz, hogy jelentősen csökkentse vagy lenullázza az energiaszámláját. 

Ez a 4 kWh, a napelemes rendszer várható napi teljesítményének is nevezhető.

Ugyanezt a folyamatot követve számíthatjuk ki az optimális kereskedelmi felhasználásra szánt napelemes rendszer méretét, amennyiben Ön nem az otthonát, hanem vállalkozását kívánja korszerűsíteni na napelemes beruházással.

Mennyit süt a nap?

A napelemek által megtermelt napenergia mennyisége a napsütéses órák számától függ.

Magyarországon a napsütéses órák száma nagyjából 2200-2300 óra/év, amiből a déli tájolású és a napelemek elhelyezéséhez optimális 45°-os felületre érkező éves napsugárzás kb. 1380 kWh/m2, de a vízszintes felületre is érkezik kb. 1280 kWh/m2.

A napsütéses órák számát és a napsugarak beesési szögét tekintve (ami télen 18-21° és nyáron 65-68°), hazánk már most is ideális helyszín a napelemes beruházásokhoz. Ráadásul, az előrejelzések szerint, az éves napsütéses órák száma a jövőben várhatóan növekedni fog. 

A tető is számít

Egy napelem beruházásnál a tető mérete is kulcsfontosságú tényező, mivel ez határozza meg a tetőre illeszkedő panelek számát, az általuk biztosított energiamennyiséget, valamint a beruházás költségét. 

A tervezéskor figyelembe kell venni a tető alkalmasságát is. Csak olyan tetőszerkezetre lehet napelemes rendszert telepíteni, amelyik alkalmas arra, hogy hosszú távon viselje a napelemek súlyát és ideális tájolást, illetve dőlésszöget biztosít a rendszernek. 

Hogyan számolható ki a napelem-szükséglet?

A korábbi példában, napi 4 kWh (4000 W/óra) fogyasztással számolva, a 250 wattos napelemek esetén a szükséges energiaigény biztosításához nagyjából 16 napelemet (4000 Wh/250 W) kell telepíteni. Ha 350 wattos panelre esik a választás akkor pedig minimum 12 napelemre lenne szükség (4000 Wh/350 W).

A képet azonban tovább árnyalja, hogy a tető kapacitása is befolyásolja a telepíthető napelemek számát és így azt is, hogy általuk egy háztartás mennyi energiát termelhet. A különböző méretű napelemek ugyanis eltérő kapcitásuak is lehetnek.Szeretné tudni, hogy pontosan hány darab és milyen kapacitású napelem panelre van szüksége? A BEKO Energo Kft. segíthet a megújuló energia korszerűsítés folyamatában. Most akár 100%-os vissza nem térítendő állami támogatással is! Töltse ki a kapcsolatfelvételi űrlapot, és kérjen konzultációt a napelemes beruházások és energetikai korszerűsítések specialistájától még ma!>>>

Comments are closed.