Mindenre megoldás – napelemes tartószerkezetek a BEKO Energotól

A legtöbb esetben, amikor napelemes megoldások szóba kerülnek az inverterre és a panelekre gondolunk. Azonban jó, ha tudja, a rendszer nem csupán ezekből tevődik össze. A tartószerkezetek szakszerű kiválasztása és felszerelése mindennek az alapja, hiszen óriási károkat okozhat Önnek, ha egy rosszul kiválasztott eszköz vagy egy gyengébb anyagból elkészített rögzítőelem miatt az eléggé költséges panelek közül néhány leesik a magasból. Egy napelemes rendszert hosszú távra tervez, éppen ezért rendkívül fontos, hogy időtálló, stabil és precízen felszerelt alapja legyen.

A változatos igényekre változatos megoldásokat kínál a BEKO Energo Kft. az Ön számára. Legyen szó bármilyen telepítési helyről, Nálunk megtalálja a megoldást.

Tartószerkezet – alap a Nap alatt

A leggyakoribb felület a ferde tető, amelyre napelemes rendszert építünk. Akkor sikerülhet a kivitelezés, ha van alkalmas felület, amire a tartószerkezetet rögzíthetjük a napelemek elhelyezése céljából. Amennyiben az alábbiak biztosítottak az Ön esetében, már kezdheti is a rendszer kiépítését:

 • többlet súlyt el kell tudnia viselni a ház szerkezetének, amit a napelemek jelentenek
 • déli fekvésű tetőrészre tudjunk telepíteni, kerüljük az árnyékhatásokat
 • a napelemek szellőzését biztosítjuk
 • szereléskor a tető-beázás elkerülésére figyelnünk kell
 • a szél napelemekre gyakorolt szívó és nyomó hatásával számoljunk
 • az inverter elhelyezése ne a padlásra történjen, illetve a szellőzést az ő esetében is biztosítsuk

Lapos tető – ezt is megoldjuk

Számos régi épület, közintézmény rendelkezik lapos tetővel. Egyre több ilyenen látni napelemes rendszereket is, hiszen többek között az önkormányzatok is felismerték a megújuló energiaforrások használatában rejlő lehetőségeket. Nagy kihívás az ilyen szerkezetű épületekre, kimondott tartószerkezetet nélkül napelemes rendszert szerelni, hiszen a szél könnyedén alákap és már el is repíti a napelem táblákat. Ilyen esetekben a napelemeket súlyozni szoktuk, azonban ekkor törekednünk kell a többletsúly minimalizálására. Az esetlegesen fennakadó hótorlaszok további problémákat okozhatnak.

Az ilyen nehéz helyzetekben is tudunk Önnek segíteni, például a K-Ny-i tájolású napelemes rendszerek jelenthetik a megoldást, hiszen az ilyen típusú eszközök szinte belesímulnak a tető síkjába. Ennek a telepítési módnak kisebb a légellenállása, kevésbé tud a szél alákapni, így csekélyebb súlyt kell a napelemekre is helyeznünk. Ha lapos tetejű épületre szeretne napelemes rendszert telepíteni, forduljon bizalommal a BEKO Energohoz!

Ne heverjen parlagon, az a napelem helye

Ha nincs megfelelő tájolású vagy teherbírású tetőfelület épületén, amire a napelem tartószerkezetét szerelhetjük, akkor se keseredjen el, hiszen így sem kell lemondania a megújuló energiaforrások legnépszerűbbjéről, a napenergia felhasználásáról. A napelem mező földre telepítésének csupán néhány feltételnek kell megfelelnie és már élvezheti is a 21. századi technológia előnyeit. Íme, itt vannak a legfontosabbak:

 • megfelelő méretű szabad terület biztosítása
 • a napelemekről lecsúszó hónak legyen szabad helye, hiszen a panelen maradt hó 0-ra csökkenti a termelést
 • árnyékhatás ne képződjön, lehetőleg a növekvő fű által sem
 • napelemsorok esetében egymást se árnyékolják
 • pozícionálást pontosan délre kell állítani, a dőlésszög pedig 25-45 fok legyen
 • a tartószerkezeteket a szél- és a hóterhelésre is méretezni kell

Ne habozzon, ha kiválasztotta az Ön számára megfelelő típusú tartószerkezetet, vegye fel Velünk a kapcsolatot, és építsen egy saját napelemes rendszert!

Comments are closed.