Napelemes rendszer – mutatjuk mekkora rendszert építsen

Egy napelemes rendszer telepítésénél közel sem mindegy, hogy mekkora, milyen rendeltetésű épületet kívánunk ellátni. Emellett viszont a legfontosabb szempont mégiscsak az, hogy az energiafogyasztásunk függvényében tervezzük a megújuló energia felhasználásával a megfelelő mennyiséget biztosító rendszert. Ez kell legyen a kiindulópont, amelyhez az utóbbi egy-két év adatait felhasználva tudunk a legpontosabb számításokhoz jutni. Természetesen nem lehet a jövőbe látni, viszont az valószínűsíthető, hogy a technológiai újításokkal érdemes pluszban kalkulálni, hiszen előbb utóbb a helyiségek klimatizálása, esetleg további korszerűsítések nagyobb energia-kapacitás igényét hozhatják magukkal a későbbiekben.

Miért célszerű a megfelelő rendszer-méret?

Biztos Ön is legyint egyet, mondván miért lenne gond, ha nagyobb méretű solar rendszer kerül beüzemelésre, hiszen abból még nagy baj nem lehet úgysem. Valóban, katasztrófa nem történik, viszont az így megtermelt, felesleges többlet energiát nyomott áron veszi át a szolgáltató, így gazdaságosság szempontjából nem lesz optimális a napelemes rendszere, amelynek következményeként a befektetése megtérülését is elodázza. Kézzelfogható következményként pedig miért terhelné felesleges súllyal a tetőszerkezetet, ha nincs belőle semmilyen haszna.

Amennyiben kisebb méret mellett teszi le a voksát, az egyértelműen a kívánt anyagi előnyök elmaradásához vezet majd, és a további bővítések lehetősége sem végtelenül eszközölhető.

Éves energiafogyasztás

Téves gondolat, hogy egy nagyobb ház mindenképpen többet fogyaszt, mint egy kisebb, hiszen ebben az esetben is függ, hogy hány lakó, milyen fogyasztási szokásokkal veszi igénybe az energiaszolgáltatást. Az egyedül élő ember kevésbé pazarló szemlélettel nem fog arányában többet fogyasztani a nagy házban, mint egy 3-4 fős család, akik nem igazán spórolnak, felkapcsolva hagyják a lámpákat és az elektromos berendezéseket a kis lakásban.

Egyéb befolyásoló tényezők

Az éves energiafogyasztás mellett akadnak még egyéb figyelembe veendő szempontok, amelyek szükségesek egy optimalizált, napelemes fűtés kivitelezéséhez.

1. tető tájolása: a legideálisabb adottságú tetőszerkezet déli fekvésű, minden más esetben a méretet növelni kell az elvárt hatékonyság érdekében.

Amennyiben a déli tájolást 100%-nak vesszük, így a:

  • Dél-keleti és Dél-nyugati tájolásnál: 90 %
  • Keleti és Nyugati tájolásnál: 80 %
  • Vízszintesen: 90 %
  • Függőlegesen: 50%-70%

2. szabad tető felület: figyelni kell a rendelkezésre álló tetőfelület méretére is, amelyre biztonságosan el lehet helyezni a napelem paneleket. Egy ilyen átlagosan 1,7 m2 területet foglal.

Ha a fentiek alapján előkészítette a napelemes fűtés kiépítéséhez szükséges adatokat, nincs más dolga, mint honlapunkon található elérhetőségeken keresztül  felkeressen minket!

Comments are closed.