Lakossági napelem pályázat 2022-es feltételei

Lakossági napelem pályázat 2022-es feltételei

Hamarosan indul a 100%-ban állami támogatású lakossági napelem pályázat 2022 novembere és decembere folyamán. Ez lesz a támogatás második köre, amelyet a növekvő energiaárak miatt hoztak előrébb 2023-ról. A napelemes rendszerek létesítését támogató pályázat első körében ügyfeleink 99%-a részesült támogatásban, összesen 659 ember. Az alábbiakban ismertetjük a lakossági napelem pályázat feltételeit, a támogatható tevékenységek körét és a legfontosabb határidőket. Amennyiben teljes körű pályázati ügyintézést szeretne igénybe venni, lépjen velünk kapcsolatba a palyazat@bekoenergo.hu e-mail címen, vagy az alábbi kapcsolati űrlap kitöltésével.

Lakossági napelem pályázat 2022

Az RRF-6.2.1-2021 kódszámú pályázat pontos megnevezése: Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva.

A napelem pályázat lakossági pályázók részére szól, és vissza nem térítendő támogatást kínál. A forrás keretösszege 201.624.116.436 Ft, amelyből maximum 45.000 projekt finanszírozását biztosítják.

A lakossági napelem pályázat elsődlegesen azon a problémán szeretne javítani, hogy a családi házak, sorházak és az alacsony lakásszámú lakóházak többsége még 2022-ben is alacsony hatékonyságú, magas energiafelhasználású, elavult fűtési rendszert alkalmaz. Ennek következtében országos szinten magas az átlagfogyasztás és a szén-dioxid kibocsátás mértéke.

Olyan személyek számára nyújt segítséget a pályázat, akiknek az éves jövedelme az országos átlag alatt helyezkedik el, ezért az energiatakarékosság javítását és a zöld energia hasznosítását célzó beruházások szinte megfizethetetlenek lennének számukra.

Ezért a lakossági napelem pályázat célja, hogy a viszonylag kevés jövedelemmel rendelkező természetes személyek, akik saját tulajdonban lévő ingatlannal rendelkeznek, vissza nem térítendő támogatásban részesüljenek, amit napelemes rendszerek létesítésére és fűtési rendszerek elektrifikációjára tudnak fordítani.

Lakossági napelem pályázat

A támogatás segítségével Magyarországon kevesebb családnak kell majd aggódnia az energiaszámlák miatt, modernebbé válnak az otthonok és jobban előtérbe kerül a környezetbarát energiafelhasználás fontossága.

Ki jogosult a napelem pályázat benyújtására?

Kezdjük is egyből azzal, hogy mik a lakossági napelem pályázat feltételei 2022-ben. Elsődlegesen azt fontos leszögezni, hogy a támogatásra csak nagykorú természetes személyek (magánszemélyek) nyújthatnak be pályázatot.

További feltételek a napelem pályázat igénylésével kapcsolatban:

 • A pályázó rendelkezzen magyar adóazonosító jellel;
 • Az ingatlant illetően, amelyre a támogatást igényeli, legalább résztulajdonnal rendelkezzen;
 • Feleljen meg a jövedelmi előírásoknak.

A beruházással érintett ingatlanban tulajdonos személyek (2021. augusztus 30-i állapot alapján) összevont jövedelmének egy főre jutó összege nem haladhatja meg a 4.850.000 Ft-ot a 2020. évi jövedelemadó bevallás szerint. A jövedelembe a nyugdíj is beletartozik.

A napelem pályázat benyújtására jogosult bármely magánszemély, aki a beruházással érintett ingatlanban legalább résztulajdonnal rendelkezik. Egy természetes személy csak egy ingatlan vonatkozásában nyújthat be támogatást. Ugyanazon ingatlan esetén csak egy darab pályázat nyújtható be.

A napelem pályázat által érintett épületek köre

Ahogy említettük, az ingatlannak a pályázó magánszemély (rész)tulajdonában kell lennie, és állandó lakhatási céllal épült lakóépületekre lehet csak támogatást igényelni. A napelem pályázat feltételei szerint az ingatlan lehet:

 • Családi ház;
 • Osztatlan közös tulajdonban lévő lakóház (ikerház vagy sorház) elkülöníthető, energetikailag és jogilag egyaránt önálló egységet képező épületrésze;
 • Maximum 6 lakásos társasházi, illetve szövetkezeti ingatlanok részét képező épületrész vagy lakás.

Társasházi lakások esetén szükséges a lakóközösség tulajdoni arányában kifejezett minimum 51%-ának írásos nyilatkozat formájában történő hozzájárulása a beruházás megvalósításához.

Továbbá minden pályázati részvételre javasolt ingatlan esetében kötelező előírás, hogy az épület a napelem pályázat által támogatott munkálatok kivitelezésének megkezdésekor olyan műszaki állapotban legyen, amely alkalmas a beruházás fogadására.

Azon ingatlanok, amelyek részben vagy egészben valamely gazdasági társaság tulajdonában állnak, nem képezhetik a pályázat tárgyát.

A pályázat benyújtásának határideje

Jelenleg a lakossági napelem pályázat második köre zajlik, amely két régióra osztja az országot.

2022. november 28. 17:00 órától – 2022. december 16. 24:00 óráig az alábbi megyékben nyújthatók be pályázatok:

 • Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megye.

2022. december 5. 17:00 órától – 2022. december 23. 24:00 óráig pedig a következő megyékben van lehetőség pályázni:

 • Borsod-Abaúj-Zemplén, Budapest, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg.

Fontos megjegyezni azonban, hogy ezek az időpontok a Magyar Kormány döntése alapján változhatnak, és a pályázat indulását elhalaszthatják 2023 elejére a gazdasági helyzettől függően.

Támogatható tevékenységek köre

Két nagy kategória van, amelyekre a lakossági napelem pályázat keretében 100%-os állami finanszírozással igényelhető támogatás:

1) Tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás fedezésére szolgáló napelemes rendszer létesítése, beleértve az invertert és a tetőre helyezhető tartószerkezetet is. A napelem panelek összesített névleges beépített teljesítménye nem haladhatja meg az 5 kWp-et.

Az inverter kapacitása főszabály szerint maximum 5 kW lehet, amelytől 20%-ban lehet eltérni, ha igazolhatóan bizonyítást nyer, hogy egy nagyobb kapacitású inverter bekerülési költsége alacsonyabb.

2) Tetőszerkezetre helyezett napelemes rendszer létesítése, fűtési rendszer elektrifikálása hőszivattyúval, villamosenergia-tárolóbeépítése és nyílászárók cseréje. A napelemek összesített névleges beépített teljesítménye maximum 5 kWp lehet.

Az akkumulátoros tárolóegység kapacitása nem haladhatja meg a 14 kWh-át, illetve az új, energiahatékony levegő-levegő vagy levegő-víz hőszivattyú legfeljebb 12 kW fűtési teljesítményű lehet.

Utolsóként pedig ebben a kategóriában még a nyílászáró szerkezetek (ablakok és ajtók) cseréje említendő, amely csak energiamegtakarítási céllal igényelhető.

Lakossági napelem pályázat 2022

A napelem pályázaton igényelhető támogatás mértéke

A támogatás minimum összege mindkét kategória esetén 500.000 Ft. Viszont a támogatás maximum összege kategóriánként eltérő:

1) Napelemes rendszerek létesítését célzó pályázatok esetén 2.900.000 Ft (maximum 28.360 db projekt támogatható).

2) Napelemes rendszerek létesítése, fűtési rendszer elektrifikálása, energiatároló beépítése és nyílászárók cseréje esetén 11.300.000 Ft (maximum 16.640 db projekt támogatható).

Az elszámolható maximális fajlagos költségek (az ÁFA és a munkadíj értékét tartalmazó összegek):

 • 1 kWp napelem rendszer költsége: 485.645 forint;
 • 1-ről 3 fázisra bővítés (amper növelése és villanyszerelés): 96.400 forint;
 • villanyóra szabványosításának költsége: 289.200 forint;
 • villamos energia közcélú hálózathoz történő csatlakozásért fizetendő díj hőszivattyúhoz: 316.992 forint;
 • energetikai tanúsítvány készítése (1 db): 24.720 forint;
 • nyílászárók: 87.300 forint / nyílászáró négyzetmétere;
 • nyílászárók cseréjére elszámolható maximális összeg: 2.400.750 forint;
 • akkumulátoros tároló 5 – 9,9 kWh: 1.916.956 forint;
 • akkumulátoros tároló 10 – 13,99 kWh: 2.949.061 forint;
 • levegő – levegő hőszivattyú szett (1 kültéri és 4 beltéri egység, beszereléssel): 1.148.067 forint;
 • levegő – levegő hőszivattyú maximális elszámolható költsége 1 ingatlanban: 2.296.134 forint;
 • fűtőpanel 1 db (beszereléssel): 80.157 forint;
 • fűtőpanel maximális díja 1 ingatlanban: 140.915 forint;
 • levegő – víz hőszivattyú kültéri és beltéri egységgel: 2.247.476 forint;
 • zártrendszerű használati melegvíz tároló és fűtő kivitelezése: 122.511 forint;
 • energetikai terv készítése: maximum 333.375 forint.

Lakossági napelem pályázat ügyintézése

A napelem pályázat által támogatott projekt csak akkor valósítható meg, ha a pályázó szerződést köt valamelyik regisztrált kivitelezővel. Ilyen kivitelező a BEKO Energo Kft. is.

Szolgáltatásaink közé tartozik a lakossági napelemes pályázatok teljes körű ügyintézése, amely egészen a helyszíni felméréstől a napelemek telepítésén át a kivitelezésig terjed.

Alapelvünk az etikus pályáztatás és a szakmailag kifogásolhatatlan működés, ennek köszönhetően ügyfeleink 99%-a (659 ember) nyerte el első körben a 100%-os állami támogatású napelemes pályázatot.

Lépjen velünk kapcsolatba, ha Ön is szeretne részt venni a 2022-es napelem pályázaton.

Összefoglaló

Hamarosan indul a 2022-es állami támogatású napelemes rendszerek létesítését célzó pályázat második köre, amelyen akár 11 millió forint támogatás is nyerhető.

A támogatható tevékenységek között napelemes rendszer létesítése, fűtési rendszer elektrifikálása, villamosenergia-tárolók beépítése és nyílászárók cseréje szerepel.

Amennyiben felkeltette érdeklődését a napelem pályázat, megszabadulna az energiaszámláktól hátralevő életében, és környezetbarát energiatermelésre készítené fel otthonát, bátran vegye fel velünk a kapcsolatot!

Minden kérdésére választ adunk, mert nekünk Mindenkire van energiánk!

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *