Napelemek telepítése: Mik a feltételek?

Napelemek telepítése: Mik a feltételek?

A napelemek telepítése nagyfokú szakértelmet igénylő folyamat, amelynek lépéseit és legnagyobb buktatóit igyekszünk most összefoglalni. A napelem telepítés nem csak abból áll, hogy szimplán rögzítjük a paneleket a tetőnkön. Gondos tervezést, helyszíni szemlét és szakértők által végzett összeszerelést követel meg, ha azt akarjuk, hogy a napelemek élettartama tényleg elérje a 35-40 évet.

Napelemek telepítése: Mi befolyásolja?

A napelem panelek meghatározott tömeggel rendelkeznek, ezért is kiemelten fontos, hogy a tartószerkezet elbírja ezt a súlyt akár évtizedeken keresztül. A napelemek telepítése során gondos figyelmet kell fordítani a stabil helyzetben történő rögzítésre, másképp egyszer csak arra ébredünk majd, hogy a panelek leestek a tetőről és összetörtek, vagy ami még rosszabb, személyi sérülést okoztak.

Nem érdemes próbálkozni a napelem telepítés házilag történő elvégzésével, mivel ezzel csak a saját befektetésünket és testi épségünket kockáztatjuk. A megfelelő módon és helyen elvégzett rögzítés a napelemek hatásfokát is befolyásolja.

Nem mindegy, hogy milyen tartószerkezettel, a tető mely részén és hogyan van rögzítve a napelem. Már alapból az ingatlan állapota döntő fontosságú, hiszen nem mindig érdemes és lehetséges a napelemek telepítése, ha például rossz állapotban van a tetőszerkezet.

A napelemek telepítése leginkább az alábbi tényezőktől függ:

  • Tető állapota;
  • Tájolás;
  • Dőlésszög;
  • Árnyékolás.

A tetőszerkezet szerepe napelemek telepítése során

Az ingatlan tetőszerkezete elsősorban védelmet nyújt az időjárási viszonyokkal szemben, beleértve az esőt, a havazást, az erős szelet és bármilyen csapadékot. Sajnos még a megfelelő szakmai tapasztalattal rendelkező ácsmesterek által készített tetők is elavulnak az évtizedek alatt.

Ez leginkább a faanyagok változásában érhető tetten (pl. viharos szél, fagy, jégeső – ezek mind gyengíthetik a tetőszerkezetek stabilitását). A napelemek telepítése során három szempont igazán fontos a tetőszerkezethez kapcsolódóan:

  • A tetőszerkezet állapota;
  • Dőlésszög mértéke;
  • A tetőfelület nagysága.

Ha rossz a tető állapota, akkor biztosan nem napelemek telepítésén kell gondolkodni, hanem elsődlegesen a tetőszerkezet felújítása legyen a cél. Ha kétségei vannak, inkább kérje egy szakember segítségét, aki helyszíni szemlével vizsgálja meg a tető állapotát.

Mekkora tetőfelület szükséges?

Az egyes napelem panelek területe átlagosan 1,7 m2, a darabszámuk viszont attól függ, hogy milyen teljesítményű napelem rendszert akarunk létesíteni. Fontos, hogy a tetőfelület hatékonyan legyen kihasználva. Egy teljes napelem rendszer átlagosan 25m2 területet foglal el.

Tartószerkezetek már minden tetőtípusra elérhetők, ritkán van csak szükség egyedi állványzatra. Előfordulhat viszont, hogy nem fér rá az összes panel egyetlen tetőre, ezért valamilyen melléképület is szóba jöhet. Egy másik alternatíva lehet a földre épített tartószerkezet, azonban ez kicsit problémás.

Miért fontos a tájolás napelem telepítés során?

Azzal mindenki tisztában van, hogy a Nap keleten kel és nyugaton nyugszik, viszont egy ingatlan tájolása már egy kicsit bonyolultabb. Egyes házak sarkai be vannak tájolva a fő irányokba, de a legtöbb építmény teljesen véletlenszerűen van felépítve az adott égtájakhoz viszonyítva.

Napelemek telepítése

Ez nem meglepő, hiszen évtizedekkel ezelőtt valószínűleg nem a jövőbeli napelem telepítés volt a legfontosabb cél az ingatlant építő tervezőmunkások szemében. Sokkal inkább olyan szempontok szerint dolgoztak, mint az utca iránya vagy a talaj egyenletlenségei.

A tetőszerkezet állapotának felmérése után az égtáji viszonyok és a tájolás ellenőrzése a legfontosabb tényező, amit a helyszínre érkező szakemberek felmérnek. Ezután tudják azt megállapítani, hogy a tető mely része volna a legalkalmasabb napelemek telepítésére.

Az ajánlott irány délkelet és délnyugat között helyezkedik el, mivel itt éri a legnagyobb mennyiségben fény az ingatlanokat a beesési szög, az évszakok változásai és az évente átlagosan tapasztalható napos órák száma szerint.

Tehát a ház azon sarka vagy oldala lesz a megfelelő pont a napelemek telepítése szempontjából, amely dél felé néz.

Napelemek telepítése: A dőlésszög

A napelemek teljesítménye akkor a leghatékonyabb, ha a fény szinte merőleges szögben esik rájuk. A Föld gömbölyű formája és a Naphoz viszonyított dőlt tengelye miatt változó értékeket mutat az ideális dőlésszög a bolygó különböző részein.

Az Egyenlítőhöz közelítve egyre kisebb dőlésszögre van szükség, míg a sarkok felé közeledve épp ellenkezőleg, nyitottabb dőlésszögre van szükség a talajhoz viszonyítva napelemek telepítése során.

Ha Magyarországot nézzük, akkor a földi tartószerkezetre épített napelemek 35 fokos dőlésszöggel rendelkeznek, míg a tetőszerkezetre telepített napelemes rendszerek 25-45 fok közötti dőlésszögben állnak.

Megéri erre odafigyelni, hiszen akár néhány fok is nagy teljesítménykülönbséget jelenthet. Egy stabil tartószerkezet soha nem fog elmozdulni, így a napelem telepítése során beállított dőlésszög évtizedek múlva sem változik.

Az árnyékolás elkerülése

A napelemek képesek energiát termelni felhős időben is, viszont az árnyék ellen nem nagyon van megoldás. Elég az is, ha csak az egyik panel árnyékolást kap, és már az egész rendszer teljesítménye nagyban visszaesik.

A helyszíni felmérés során ezért figyelmet fordítanak azon építészeti és természeti tényezőkre, amelyek szerepet játszhatnak a napsugarak eltakarásában. Előfordulhat például, hogy a szomszéd kétemeletes épülete már kora délután leárnyékolja a tetőt, ezért itt nem lehet sikeres napelem telepítést végezni.

Ugyanez vonatkozik a ház déli oldalát árnyékba borító magas fákra, vagy a nemrég ültetett facsemetékre, tujákra, amelyek néhány éven belül gondot okozhatnak. Ilyenkor a fák áttelepítését vagy kivágását szokták javasolni.

A hosszú távú napelemes beruházás megtérülése akkor a legeredményesebb, ha a rendszer folyamatosan termeli az energiát, amikor csak lehetőség van rá.

A napelem telepítés menete

A helyszíni felmérés során a szakemberek felmérik a tetőszerkezet állapotát, teherbírását, a felület nagyságát, a dőlésszöget, a tájolást és az árnyékolást. Ha mindent rendben találnak, akkor kezdődik a napelemek telepítése, vagyis a kivitelezés.

Időpontegyeztetés után egy profi napelemtelepítő csapat érkezik, akik elsőként a tartószerkezetet rögzítik, amely az adott tetőszerkezet jellemzőihez lett igazítva. Rozsdamentes acélból és alumíniumból készül a tartókeret (tartósín rögzítők, edzett acél kampók, tartósínek).

Ezt követik a napelem panelek, amelyeket sorba kötnek, a kábelt pedig levezetik a lakótérbe. Felhelyezik az előzetesen egyeztetett kapacitással rendelkező invertert, rákötve azt a panelekre és a hálózatra is. A védelmi berendezések felszerelése és a próbaüzem szintén kötelező lépések.

Az egész napelem telepítési folyamat egy napot vesz igénybe, ha minden ideálisan alakul (de maximum két nap elegendő). Az áramszolgáltató felszereli a kétirányú villanyórát, és attól kezdve az Ön saját napelemes rendszere elkezdi termelni az energiát, a befektetése pedig folyamatosan megtérül.

Napelem telepítés árak

Amennyiben napelemek telepítésén gondolkodik, lépjen kapcsolatba velünk, és a helyszíni felmérést követően tudunk pontos árajánlatot adni.

A BEKO Energo Kft. 100%-ban állami finanszírozású lakossági energetikai pályázatok teljes körű ügyintézésével is foglalkozik. 2022 novembere és decembere folyamán indul a napelemes rendszerek létesítését és fűtési rendszerek elektrifikálását célzó támogatás második köre. Ne maradjon le róla!

Mi segítünk Önnek megtérülő energiához jutni. Így a napelemek telepítése bőven 1 millió forint alatt is megoldható.

Összefoglaló

A napelemek telepítése helyszíni felméréssel kezdődik, mely során a legfontosabb tényezőket vizsgálják meg, amelyek hatással vannak a napelemes rendszer teljesítményére: a tetőszerkezet állapota, a felület nagysága, az ingatlan tájolása, a megfelelő dőlésszög, az árnyékolás mértéke.

Ezt követően a kivitelező 1-2 nap alatt elvégzi a napelemek telepítését, azonban az anyagok beszerzése és az egyedi tartószerkezetek elkészítése több hetet is igénybe vehet.

A napelem telepítés árakról személyes ajánlatot küldünk minden érdeklődőnek, valamint állami támogatású pályázatok ügyintézésében is teljes körű segítséget nyújtunk, hogy Ön a lehető legalacsonyabb költségek árán juthasson környezetbarát energiához és megtérülő befektetéshez.

Ha Ön is saját napelemes rendszert szeretne, kattintson erre a linkre és kezdjük meg a közös munkát!

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *