6+1 gyakori kérdés napelemes rendszer tervezésekor

6+1 gyakori kérdés napelemes rendszer tervezésekor

Amikor valaki egy napelemes rendszer telepítése mellett dönt, az mindig rengeteg kérdést vet fel. Ez nem is csoda, hiszen nem kevés anyagi befektetéssel jár egy napelemes rendszer kiépítése és megtervezése. Ebben a bejegyzésben összeszedtünk 6+1 gyakori kérdést, amelyek szinte minden alkalommal felmerülnek napelemes rendszerek tervezése során.

1) Mekkora méretű napelemes rendszert kell tervezni?

A napelemes rendszer méretének meghatározásához számos tényezőt kell figyelembe venni:

 1. Energiafogyasztás: Először is meg kell határozni, hogy mekkora energiaigényt kell kielégíteni a napelemes rendszerrel. Ez általában a háztartás vagy az üzleti tevékenység elmúlt éves energiafogyasztásából kikövetkeztethető. Ez az adat segít megbecsülni a szükséges napelemkapacitást.
 2. Elérhető tetőfelület: Meg kell vizsgálni a rendelkezésre álló tetőterületet, ahol a napelemeket elhelyezhetjük. Az optimális hely kiválasztása érdekében figyelembe kell venni a tájolást, a dőlésszöget és az árnyékolást. A nagyobb terület lehetőséget ad nagyobb napelemkapacitásra.
 3. Költségvetés: A rendelkezésre álló költségvetés befolyásolhatja a napelemes rendszer méretét. A nagyobb rendszerek magasabb költséggel járnak, míg a kisebb rendszerek kevesebb energiát termelnek, de olcsóbbak lehetnek.
 4. Energiatermelési célok: El kell dönteni, hogy kizárólagosan a napelemes rendszer fedezi-e az energiaigényt, vagy más energiaforrásokat is igénybe szeretnénk venni.
 5. Jogszabályi korlátozások: Néhány helyen jogi korlátozások lehetnek a napelemes rendszerek méretével kapcsolatban. Például előírások lehetnek arra vonatkozóan, hogy a rendszer mérete nem haladhatja meg a helyi hálózat vagy épület terhelhetőségét.

Fontos megjegyezni, hogy a napelemes rendszer tervezése és méretének meghatározása szakértelmet igényel. Egy napelemes szakember segíthet a helyes méretű rendszer kiválasztásában, figyelembe véve az egyedi igényeket és körülményeket.

2) Milyen típusú napelemeket kell használni?

Napelemekből többféle típus létezik, és a választás függ az alkalmazás specifikus követelményeitől és preferenciáitól. A leggyakrabban használt típusok:

 1. Monokristályos napelemek: Ezek a napelemek a legmagasabb hatékonysággal rendelkeznek, mivel a kristályos szilícium egyetlen, tiszta kristályrétegből készül. Ezek a panelek általában fekete színűek és egyenletes megjelenésűek. Alacsonyabb hőmérsékleten és gyenge fényviszonyok között is hatékonyan működnek. Kisebb telepítési területet igényelnek, de általában drágábbak, mint más típusok.
 2. Polikristályos napelemek: A polikristályos napelemek hasonlóak a monokristályos napelemekhez, de a gyártási folyamat során egy tiszta kristály helyett több kisebb kristályt használnak. Ennek eredményeként az áruk általában alacsonyabb, mint a monokristályos paneleké. A hatékonyságuk kisebb, de jól működnek alacsonyabb hőmérsékleten és erős napsütésben is.
 3. Amorf kisülésű napelemek: Ez a típusú napelem vékony rétegekbe helyezett szilíciumot vagy más fémtöbbrétegű anyagokat használ. Rugalmasak és könnyűek, és különböző felületekre könnyen telepíthetők. Kisebb hatékonysággal rendelkeznek, így nagyobb területet igényelnek a megegyező energiatermeléshez. Alacsonyabb árral rendelkeznek, és kevésbé érzékenyek az árnyékolásra.

A napelemek típusa mellett más tényezők is befolyásolhatják a választást, például a rendelkezésre álló költségvetés, a rendszer mérete és a tervezett telepítési környezet. A legmegfelelőbb típust és a legjobb kombinációt egy napelemes szakember segítségével lehet meghatározni.

Napelemes rendszer

3) Hol kell elhelyezni a napelemeket?

A napelemek elhelyezésének optimális helyét több tényező befolyásolja, beleértve a tető vagy a terület orientációját, a dőlésszögét, az árnyékolást és a rendelkezésre álló helyet.

 1. Tájolás: Ideális esetben a napelemeket déli-délkeleti irányba kell elhelyezni Magyarországon. Ez biztosítja, hogy a panelek maximális napfényt kapjanak. Más irányok (kelet, nyugat) is elfogadhatók, de a termelés hatékonysága csökkenhet.
 2. Dőlésszög: A napelemek optimális dőlésszöge az adott földrajzi szélességi foknak megfelelően állítható be. Például Magyarországon 30-40 fok közé esik az optimális dőlésszög. Ez segít a legtöbb napsütés elnyerésében és az energiatermelés maximalizálásában.
 3. Árnyékolás: Ügyelni kell arra, hogy a napelemek ne legyenek árnyékban. Akár egy kis falevélnyi részen fellépő árnyék is jelentősen csökkentheti a rendszer teljesítményét. Figyelembe kell venni a közeli fák, épületek vagy egyéb akadályok árnyékolási hatását a telepítés helyszínén.
 4. Rendelkezésre álló hely: A rendelkezésre álló tetőterület is befolyásolhatja a napelemek elhelyezését. Szükség lehet az elérhető terület alapos elemzésére és a napelemek optimális elrendezésének tervezésére a rendelkezésre álló hely kihasználása érdekében.

Minden telepítés egyedi lehet, és az optimális elhelyezés különbözhet az adott körülményektől függően. Az egyéni igények és a helyszíni feltételek alapján érdemes egy napelemes szakemberrel konzultálni, aki segít az optimális elhelyezési stratégia meghatározásában.

4) Milyen invertert kell használni?

Az inverter a napelemes rendszerben kulcsfontosságú eszköz, amely az áramtermelést végző napelemek által generált egyenáramot váltakozó árammá alakítja át. Az inverter kiválasztásánál figyelembe kell venni több szempontot:

 1. Teljesítmény: Fontos a rendszer teljesítményének megfelelő kapacitású inverter kiválasztása. Az inverter névleges teljesítménye legyen elegendő ahhoz, hogy kezelni tudja a napelemek összes maximális kimeneti teljesítményét.
 2. Hatékonyság: Az inverter hatékonysága nagyon fontos, mivel befolyásolja az energiaveszteséget az átalakítási folyamat során. Érdemes olyan invertert választani, amely magas hatékonysággal működik, hogy maximalizálja a rendszer energiatermelését.
 3. Rendszerkompatibilitás: Az inverternek kompatibilisnek kell lennie a használt napelemek típusával és a rendszer többi elemével, például a tárolórendszerrel. Bizonyos inverterek optimalizálva lehetnek konkrét napelemgyártók termékeivel való együttműködésre.
 4. Megbízhatóság: Az inverter egy olyan berendezés, amelynek hosszú távon kell működnie, ezért fontos, hogy megbízható és hosszú élettartamú legyen. Érdemes olyan márkát választani, amely jó minőségű invertereket kínál, és rendelkezik megbízható garanciával és szervizháttérrel.
 5. Funkciók és monitorozás: Az inverterek különböző kiegészítő funkciókkal rendelkezhetnek, mint például az adatmonitorozás, távfelügyelet, beépített védelem stb. Érdemes megnézni, hogy milyen funkciókat kínál az inverter.
 6. Költség: Az inverterek ára széles skálán mozoghat. Fontos figyelembe venni az inverter árát és a rendelkezésre álló költségvetést. Érdemes egyensúlyt találni a minőség, a teljesítmény és az ár között.

5) Milyen tárolórendszert kell használni?

Az akkumulátorok használata a napelemes rendszerekben lehetővé teszi a napenergia tárolását, hogy azt későbbi időpontokban fel lehessen használni, például éjszaka vagy felhős időben. Az akkumulátor kiválasztásánál figyelembe kell venni több szempontot:

 1. Kémiai típusok: Az akkumulátorok különböző kémiai típusokban érhetők el. A leggyakoribbak a következők:
  • Ólomsavas (folyékony elektrolit): Az ólomsavas akkumulátorok a legelterjedtebbek és a legolcsóbbak. Alkalmazhatók kisebb méretű rendszerekben, például otthoni vagy kisüzemi alkalmazás céljából.
  • AGM (abszorbens üvegszálas anyag): Az AGM akkumulátorok zárt rendszerben működnek, és nem igényelnek karbantartást. Jól működnek mérsékelt hőmérsékleten és alacsony árnyékoltság mellett. Gyakran használják napenergiarendszerekben.
  • Lítium-ion: A lítium-ion akkumulátorok nagyobb energia sűrűséggel rendelkeznek, könnyűek, és hosszabb élettartammal bírnak. Hatékonyabbak és kevesebb helyet foglalnak el, de általában magasabb költséggel járnak. Jó választás lehet nagyobb méretű és hosszabb távú rendszerekben.
 2. Kapacitás: Az akkumulátor kapacitása meghatározza, mennyi energiát képes tárolni. A kapacitás kiválasztásánál figyelembe kell venni a tervezett terhelést és az energiaigényeket. A nagyobb kapacitású akkumulátor hosszabb ideig képes energiát szolgáltatni, de magasabb költséggel jár.
 3. Ciklusélettartam: Az akkumulátor ciklusélettartama meghatározza, hogy hányszor lehet azt feltölteni és lemeríteni az optimális teljesítmény fenntartása mellett. Fontos, hogy olyan akkumulátort válasszunk, amely hosszú élettartammal rendelkezik, különösen, ha hosszabb távú rendszert tervezünk.
 4. Karbantartás: Az akkumulátorok karbantartási igénye is szempont lehet. Például az ólomsavas akkumulátorok esetében időnként elektrolit-töltést vagy szintezést kell végezni, hogy megőrizzék a megfelelő szintű töltést és működést. Más típusú akkumulátorok, mint például a lítium-ion, általában nem igényelnek karbantartást, mivel zárt rendszerben működnek.
 5. Környezeti tényezők: Az akkumulátor kiválasztásakor figyelembe kell venni a rendszer telepítési helyét és a környezeti tényezőket. Például extrém hőmérsékleti körülmények esetén lehet, hogy speciális hőmérséklet-ellenálló akkumulátorra van szükség.
 6. Költségek: Az akkumulátorok árai jelentősen eltérhetnek a típustól, kapacitástól és minőségtől függően. A költségek mellett fontos figyelembe venni az akkumulátor hosszú távú megtérülését és élettartamát.
Napelemes rendszer tervezése

6) Milyen engedélyekre van szükség?

A napelemes rendszer telepítéséhez Magyarországon szükségesek bizonyos engedélyek és eljárások. Az alábbiakban felsorolunk néhány fontos engedélyt és eljárást, amelyekre általában szükség lehet:

 1. Bejelentés a helyi önkormányzatnál: A napelemes rendszer telepítése előtt szükséges bejelentést tenni a helyi önkormányzatnál. Ez lehetővé teszi a hatóság számára, hogy tájékozódjon a rendszer telepítéséről és ellenőrizze, hogy megfelel-e az előírásoknak és az építési szabályzatnak.
 2. Műszaki előírásoknak való megfelelés: A napelemes rendszereknek meg kell felelniük bizonyos műszaki előírásoknak és szabványoknak. Például az elektromos bekötésnek meg kell felelnie az építési szabványoknak és az elektromos biztonsági előírásoknak.
 3. Egyeztetés az áramszolgáltatóval: A napelemes rendszer telepítése előtt érdemes egyeztetni az áramszolgáltatóval. Fontos információkat és előírásokat kaphatunk a csatlakozási eljárással, a hálózathoz való bekötéssel és a visszatáplálással kapcsolatban.
 4. Engedély a tűzvédelmi hatóságtól: Nagyobb teljesítményű napelemes rendszerek esetén szükséges engedélyt kérni a tűzvédelmi hatóságtól. Ez azért fontos, mert a rendszer elemei, például az inverterek, potenciális tűzforrásként szerepelhetnek.
 5. Adóügyi és pénzügyi kérdések: A napelemes rendszer telepítése kapcsán figyelembe kell venni az adózási és pénzügyi kérdéseket is. Lehetnek olyan támogatási programok vagy adókedvezmények, amelyeket igénybe vehetünk.

Fontos megjegyezni, hogy az engedélyezési és adminisztratív eljárások pontos részletei helyfüggőek lehetnek, és a szabályozás idővel változhat. Ezért érdemes mindig konzultálni egy napelemes szakemberrel vagy helyi hatósági képviselővel, hogy meghatározzák a konkrét engedélyezési követelményeket. Egy napelemes szakember rendelkezik a legfrissebb információkkal és segíthet a szükséges engedélyek és eljárások pontos meghatározásában a telepítés helyszínétől és a rendszer méretétől függően. A szakember segít az összes szükséges dokumentáció előkészítésében, a hatóságokkal való egyeztetésben és az engedélyezési folyamat során, hogy a napelemes rendszer telepítése sikeresen és szabályosan történjen.

+1) Mennyibe fog kerülni a rendszer telepítése és üzemeltetése?

A napelemes rendszer telepítésének és üzemeltetésének költségei változóak, és számos tényezőtől függhetnek, mint például:

 1. Rendszer mérete: A napelemes rendszer mérete meghatározza a telepítési és beszerelési költségeket. Minél nagyobb a rendszer, annál több napelem panelt, kábelt és egyéb felszerelést kell beszerezni, ami magasabb költségeket eredményezhet.
 2. Telepítési hely: A telepítési hely és az épület jellege befolyásolhatja a telepítés költségeit. Például, ha a tetőn vagy a földön történik a telepítés, a hozzáférhetőség és az esetleges szerkezeti módosítások költségeket generálhatnak (pl. napelem tartószerkezet).
 3. Rendszer típusa: A rendszer típusa is meghatározhatja a költségeket. Például, ha a rendszer tartalmaz energiatároló elemet (akkumulátort), akkor ez további költségeket jelenthet.
 4. Napelemek minősége: A napelemek minősége és hatékonysága is befolyásolja a költségeket. A magasabb minőségű és hatékonyságú napelemek drágábbak, de hosszabb távon nagyobb energiamegtakarítást eredményezhetnek.
 5. Engedélyezési és adminisztratív költségek: Az engedélyezési eljárásokhoz és a szükséges dokumentációkhoz kapcsolódó költségek is számításba jöhetnek. Ezek az engedélyezési díjak és a szakértői tanácsadás költségeit tartalmazzák.
 6. Hosszú távú üzemeltetési költségek: Az üzemeltetési költségek tartalmazhatják az esetleges karbantartási költségeket, az inverterek cseréjét, az akkumulátorok karbantartását vagy cseréjét, valamint az esetleges javítási vagy szervizköltségeket.

A pontos költségek meghatározásához érdemes konzultálni egy napelemes rendszerek telepítését végző céggel.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *